Pariisi terrorirünnakute organiseerija Abdelhamid Abaaoud sai surma 18. novembril Prantsuse julgeolekujõudude reidide käigus Saint Denis's. Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
19. november 2015, 15:49

Prokurör kinnitab: Pariisi terrorirünnaku korraldaja sai Saint Denis's surma (6)

Täna kinnitas Pariisi prokurör, et 13. novembri Pariisi terrorirünnakute arvatav korraldaja, keda eile Saint Denis's jahiti, on surnud.

28astane Abdelhamid Abaaoud identifitseeriti sõrmejälgede järgi, kirjutas BBC.

Abaaoudi surm on terrorivastases võitluses läbimurre, sest teda peeti suure tähtsusega isikuks Islamiriigis. Abaaoud ei olnud üksnes reedeste Pariisi terrorirünnakute korraldaja, vaid ta vastutas ka kaks kuud tagasi olnud Thalys' rongirünnaku eest. Arvatakse, et ta oli kaheksanda terroristi Salah Abdeslami lähedane sõber. Abdeslam on seni veel tabamata.
Samas on Abaaoudi tapmine kergitanud mitmeid küsimusi. Mees oli Prantsumaa ja Belgia tagaotsitavate tippnumbreid, kuid ometi õnnestus tal reisida Süüriast otse Prantsusmaa südamesse.

Pole selge, kuidas Abaaoud suri, kas ta laskis end õhku. Tema surnukeha leiti purustatud korterist purukskistuna kuulidest ja šrapnellidest pärast seitse tundi kestnud tulevahetust ja piiramist.

Abaaoudi isiku tuvastamine võttis pikka aega seepärast, et hoone oli kokku varisenud, kui ta sugulane end õhku laskis. 

Eile Saint Denis's korraldatud politseireidiga arreteeriti kaheksa inimest ning tapeti vähemalt kaks. Teine surnu oli Abaaoudi lähisugulane 26aastane Hasna Aitboulahcen, kes end pommivööga õhku lasi.