KRISTINA MIGUN-VÄHI VASTUVÕTT RAEKOJA PLATSIL. Foto: TAIRO LUTTER
Doping
20. november 2015, 22:23

NORRA MEEDIA: Šmigun-Vähi A- ja B-proov olid positiivsed, dopinguasjas saabub otsus kevadel (25)

Norra telekanal TV2 andmetel saab Kristina Šmigun-Vähi dopingukaasus lahenduse lähikuudel. Väidetavalt on spordikohus CAS asja kaalunud juba poolteist aastat, kuigi ametlikult eitatakse, et kaasus üldse nende menetleda on.

"Ma olen teemasse süvenenud ja saanud teada, mis seis on. Teie järgmine küsimus on: mida sa leidsid? " rääkis telekanalile norralasest Rahvusvahelise Olümpiakomitee liige Gerhard Heiberg. "Kaasus on väga keeruline ja et asjasse puutuvaid isikuid kaitsta, ei saa ma detailselt rääkida, kes asja menetlevad või kui kaugel see täpselt on."

Torino olümpiamängudel kaks kuldmedalit võitnud Šmigun-Vähi dopinguproovist leiti keelatud ainele viitavaid molekule – nõnda on rääkinud eestlase leeri esindajad. Süüdimõistmisel jäätakse naine ilma 10 kilomeetri klassikadistantsi ning suusavahetusega sõidu olümpiakuldadest. TV2 väitel olid positiivsed nii naise A- kui B-proov ning rahvusvaheline spordikohus CAS asja menetlenud juba 18 kuud!

"Ma ei saa kinnitada, millise lahenduseni küsimuses on jõutud, aga asjasse on segatud mitmed advokaadid." rääkis Heiberg, kes oli ka Lillehammeri olümpiamängude peakorraldaja, "Me loodame ja usume, et selle kaasuse otsus avalikustatakse kolme kuni kuue kuu jooksul,"

Samas on norralaste sõnul jäänud arusaamatuks, miks CAS pole varem tunnistanud, et Šmigun-Vähi enda mainet seal institutsioonis kaitsta üritab. "Nagu juba varem öeldud, ei ole CASis olnud kunagi ühtegi kaasust, kus on osapoolteks ROK ja Kristina Šmigun ja/või Torino olümpiamängudel võetud proovide taastestimine," oli šveitslaste vastus telekanali oktoobrikuisele järelpärimisele.

"On võimalik, et CAS võib selliste teemade menetlemistel vaikida, aga ma ei suuda mõelda, milline klausel praegu seda nõuda võiks," rääkis TV2 palgal olev jurist Randi Gustad.

Eesti Olümpiakomitee rääkis TV2-le, et neil asjas uut infot pole: "Me saime 2013. aasta detsembris kirja, mis kinnitas Šmiguni positiivset A-proovi, aga sellest ajast saati pole me kuulnud midagi ega meid pole ka asjaga kursis hoitud. See on ROKi kaasus ja nemad teavad, kui kaugel asjad on. Aga kui te midagi teate, rääkige edasi - meiegi tahaks teada."

Norralastel on Torino küsimuses sees ka omad huvid: 10 km distantsil olnuks Šmigun-Vähita nende kolmikvõit, suusavahetusega sõidus saaks eestlanna diskvalifitseerimise puhul Kristin Størmer Steira pronksmedali.