Glasgow Celtici mängijad hoiavad peast kinni ja Molde mehed tähistavad. Norra klubi alistas Euroopa liiga A-alagrupis Šotimaa tippmeeskonna mõlemas matšis ja on praeguseks edasipääsu kindlustanud. Celticil on kindlustatud see, et eurohooaeg kevadesse ei edene.Foto: Andy Buchanan
Jalgpall
27. november 2015, 10:41

Euroopa liiga suurim üllataja on Man Unitedi legendi juhendatud Norra klubi, kes testib Viljandi Tuleviku 17aastast väravavahti (1)

Jalgpalli tugevuselt teise eurosarja ehk Euroopa liiga alagrupiturniiril on pidamata üks voor ning 24-st edasipääsejast on praeguseks selgunud 15, kusjuures suisa kolmandik neist on klubid, kellelt asetuse järgi edasipääsu poleks pidanud eeldama.

Euroopa liiga loosimisel jagati 48 klubi nelja 12liikmelisse tugevusgruppi. Neljandast grupist on praeguseks edasipääsu taganud Norra klubi Molde. Manchester Unitedi ründelegendi Ole Gunnar Solskjaeri (pildil) juhendatav klubi, kus viibib hetkel testimisel Viljandi Tuleviku väravavaht 17aastane Karl-Romet Nõmm, on A-grupis kogunud 10 punkti ja edasipääsu taganud. Selja taga on väga nimekad klubid: Fenerbache, Amsterdami Ajax ja Glasgow Celtic.

Neljanda tugevusgrupi klubidest on edasipääsušansid säilinud ka Belgradi Partizanil, Sionil, Midtjyllandil, Belenensesel ja Qarabagil, kusjuures kolme esimese edasipääs on (pigem) tõenäoline. Kolmandast tugevusgrupist on juba praegu edasipääsu taganud Praha Sparta, Saint-Etienne, Viini Rapid ja Krasnodar ning ainsana välja langenud Bordeaux Girondins.

Kõige kehvemalt on läinud teise tugevusgruppi kuuluvatel klubidel. Tosinast viis (AZ Alkmaar, Plzeni Viktoria, Thessaloniki PAOK, Celtic, Nicosia Apoel) on juba audis ning edasipääsu on taganud vaid Braga, Rooma Lazio ja Liverpool.

Esimese tugevusgrupi klubidest on ainsana pudenenud Dnipropetrovski Dnipro, edasipääs on kindel Schalkel, Dortmundi Borussial, FC Baselil, Napolil, Tottenham Hotspuril, Villarrealil ja Bilbao Athleticil.

15 edasipääsu taganud klubi esindavad 11 riiki (Itaalia, Šveits, Hispaania, Prantsusmaa, Norra, Inglismaa, Venemaa, Austria, Portugal, Tšehhi, Saksamaa). Euroopa liiga 1/16-finaalides mängivad 24 alagrupiturniirilt edasi pääsenud klubi ja kaheksa Meistrite liiga alagrupiturniiril kolmanda koha saanud klubi.

Euroopa liiga alagruppide seisud enne viimast vooru (selgitustes on võetud arvesse omavahelisi mänge, mis on UEFA võistlustel esimene kriteerium, mida võrdsete punktide puhul vaadatakse):

A-alagrupp: Molde 10, Fenerbache 8, Amsterdami Ajax 6, Glasgow Celtic 2. Molde edasi, Celtic audis. Fenerbache vajaab kodus Celtici vastu viiki või seda, et Ajax ei alistaks kodus Moldet.

B-alagrupp: Liverpool 9, Sion 8, Kaasani Rubiin 5, Bordeaux Girondins 3. Liverpool edasi, Bordeaux audis. Sion edeneb, kui ei kaota kodus Liverpoolile või kui Rubiin ei alista võõrsil Bordeaux'd.

C-alagrupp: Krasnodar 10, Dortmundi Borussia 10, Thessaloniki PAOK 4, Gabala 2. Krasnodar ja Borussia edasi, Paok ja Sergei Zenjovi koduklubi Gabala audis.

D-alagrupp: Napoli 15, Midtjylland 6, Club Brügge 4, Varssavi Legia 4. Napoli edasi. Midtjylland tuleb teiseks, kui alistab kodus Club Brügge. Viigi puhul on Midtjylland teine, kui Legia ei võida samal ajal võõrsil Napolit kolme väravaga. Club Brügge on teine, kui alistab Midtjyllandi.

E-alagrupp: Villarreal 12, Viini Rapid 12, Plzeni Viktoria 3, Minski Dinamo 3. Villarreal ja Rapid edasi, Viktoria ja Dinamo audis.

F-alagrupp: Braga 12, Marseille Olympique 9, Libereci Slovan 7, Gröningen 1. Braga edasi, Gröningen audis. Liberec on teine, kui alistab kodus Marseille'.

G-alagrupp: Rooma Lazio 13, Saint-Etienne 8, Dnipropetrovski Dnipro 4, Rosennborg 2. Lazio ja Saint-Etienne edasi, Dnipro ja Rosenborg audis.

H-alagrupp: Istanbuli Besiktas 9, Moskva Lokomotiiv 8, Lissaboni Sporting 7, Korce Skenderbeu 3. Esimese Albaania klubina alagrupiturniirile jõudnud Skenderbeu audis. Besikasele piisab võõrsil Sportingu vastu viigist, aga kui Lokomotiiv ei kaota just võõrsil Skenderbeule, vajab Portugali klubi võitu. Kui Sporting võidab, siis vajab Lokomotiiv võitu.

I-alagrupp: FC Basel 10, Fiorentina 7, Poznani Lech 5, Belenenses 5. Basel edasi. Fiorentinale piisab kodus viigist Belenensese vastu, kes vajab võitu ja seda, et Poznan ei alistaks kodus Baselit või, et nende võit oleks Poznani omast kahe värava võrra suurem. Lech vajab võitu Baseli üle ja seda, et Fiorentina kaotaks Belenensesele, kusjuures Portugali klubi võit võib olla ühe värava jagu suurem Leci omast.

J-alagrupp: Tottenham Hotspur 10, Brüsseli Anderlecht 7, AS Monaco 6, Qarabag 4. Tottenham edasi. Anderlecht tagab edasipääsu võiduga kodus Qarabagi üle edasipääsu. Viigist piisab, kui Monaco ei alista võõrsil Tottenhami. Monaco peab alistama Tottenhami ja lootma, et Anderlecht ei võida Qarabagi, kes peab alistama Anderlcehti ja lootma, et Monaco ei alista võõrsil Tottenhami.

K-alagrupp: Schalke 11, Praha Sparta 9, Tripoli Asteras 4, Nicosia Apoel 3. Schalke ja Sparta edasi, Asteras ja Apoel audis.

L-alagrupp: Bilbao Atheltic 12, Belgradi Partizan 9, Augsburg 6, AZ Alkmaar 3. Bilbao edasi, AZ audis. Augsburg vajab võõrsil Partizani üle kaheväravalist võitu, kus nad löövad ise vähemalt kolm väravat või suvalist suuremat võitu.