Õhtulehe žürii poolt kümne kauneima Eesti naissportlase hulka valitud Reena Pärnat tahab taas olümpiale saadaFoto: ERAKOGU
Spordivaria
28. november 2015, 06:00

Olümpiale ihkav Reena Pärnat: mina Rios röövleid ei kohanud (1)

Möödunud nädalal Eesti aasta naisvibulaskjaks tituleeritud Reena Pärnatile pole võõras ei olümpia ega Rio de Janeiro. „Kindlalt tahaks sinna tagasi!" õhkab septembris Rios olümpia testivõistlusel käinud Pärnat, kui jutt kaldub tuleval suvel spordi suurvõistlust võõrustavale Brasiilia linnale.

Rio kohta ringleb igasuguseid hirmujutte alates olematutest olmetingimustest ja lõpetades relvastatud röövimistega. Kui välja arvata tohuvabohu liikluses ning keset tänavaid pikutavad kodutud, jättis enam kui kuue miljoni elanikuga Rio de Janeiro 21aastasele Pärnatile väga normaalse mulje.

„Olime alguses neli päeva Riost 100 kilomeetrit eemal, nende mõistes kuskil külakeses," kirjeldab Pärnat oma sambamaa kogemust. „See koht nägi välja nagu agul ja elamistingimused polnud seal parimad: toas olid sipelgad ja dušist vaid tilkus leiget vett.

Mõtlesin, et issand jumal, kui Rio ka selline on... Aga Rio oli väga normaalne. Röövlite ja inimkaubitsejatega meie kokku ei puutunud. Kõik, kes vähegi inglise keelt rääkisid, olid abivalmid. Meile jäi väga sõbralik mulje."

Rio olümpialennukile jõudmiseks on Pärnatil (ja teistel Eesti vibulaskjatel) jäänud kaks varianti: tulla maikuus EMiga paralleelselt peetaval OMi kvalifikatsiooniturniiril kolme või juunikuus analoogsel võistlusel kaheksa sekka.

Kadalipp on karm, kuid Londoni olümpialt maailma suurima spordipeo maitse suhu saanud Pärnu neiu usub oma võimalustesse. Teisiti poleks ju mõtetki sporti teha.

„See on reaalne, ent pean olema neil päevil (võistlustel – M.T.) oma elu parimas vormis. Ajastus peab olema täiuslik ja kõik peab klappima. Võin lasta seal maailmarekordi, aga kui mul juhtub duellis ühe lasuga midagi, siis ma ju jälle ei saa olümpiale," sõnas tänavu 70 meetri distantsil – millel võisteldakse ka OMil – nii 36 kui 72 noole harjutuses Eesti rekordit (vastavalt 332 ja 652 silma) uuendanud Pärnat.

Lisaks nimetatud tippmarkidele kaunistab hiljuti Õhtulehe žürii poolt kümne kauneima Eesti naissportlase hulka valitud Pärnati aastat Lõuna-Koreas toimunud suveuniversiaadi kaheksas koht.

 

Samuti õnnestus vibukaunitaril tänavu viia oma 36 noole tulemus stabiilse 300 silma pealt 320 ringi (võrdluseks: maailmarekord on 351). Olümpiakogemusega Raul Kivilo näpunäidete järgi harjutava Pärnati aastat jääb varjutama haiguse nahka läinud MM.

Mil määral maikuiseks EMiks valmistuv Pärnat rahvusvahelise sisehooaja kaasa teeb, pole veel 100% kindel. Suvepealinnas elav, kuid vähemalt kord nädalas Järvakandis oma klubi juures trennis käiv Pärnat ei salga, et hiljutiste sündmuste valguses ta üleliia jaanuari keskel Prantsusmaal toimuvale MK-etapile ning märtsis Türgis peetavale sise-MMile ei kipu.

"Mõtled küll, et äkki ei juhtu, aga tegelikult mine tea, kus see pomm plahvatab," mõtiskleb Pärnat, kes võistluskalendri tõttu reisib päris palju mööda maailma ringi.