Palliga on Kobe Bryant.Foto: Hannah Foslien
Korvpall
2. detsember 2015, 14:07

22 näidet Kobe Bryanti fenomenaalsest tööeetikast: varahommikustest treeningutest meeskonnakaaslaste katseloomadena kasutamiseni

Hiljuti teatas korvpalliliiga NBA legend Kobe Bryant, et lõpetab käimasoleva hooaja järel karjääri. Ehkki Bryantit teatakse vast kõige rohkem skoorijana (NBA ajaloo kolmas korvikütt - toim.), siis on alati kõneainet pakkunud Los Angeles Lakersi staari hullumeelne tööeetika. Õhtuleht toob Business Insideri abil 22 näidet Bryanti fenomenaalsest töövõimest.

1. Kui teised magavad, siis Kobe treenib!

"Olime Las Vegases, läksime tiimiga hommikust sööma ja Kobe tuli koos trenniasjadega, mis olid higist läbimärjad. Mõtlesin: kell on alles kaheksa hommikul, kust kurat ta tuleb?" meenutas Miami Heati staar Chris Bosh 2008. aasta Pekingi olümpiale eelnenud treeninglaagrit.

2. Kaalukaotus olümpiaks on käkitegu

Neli aastat hiljem toimunud Londoni olümpial võitis USA taas kuldmedali ning Bryant kaotas enne suurturniiri 7,2 kilogrammi. "Pidin põlvedele lasuvat survet leevendama. Pidin kaalu kaotama," ütles Bryant.

3. Hullumeelne treeningloom

Keskkoolis mängides oli Bryant riigi üks andekamaid pallureid ning oskuste arendamiseks ei pidanud ta paljuks kell viis hommikul pallisaali minna.

4. 1vs1 mäng 100 punktini

Keskkoolis mängis Bryant meeskonnakaaslastega üks-ühele ning matš lõppes ainult siis, kui üks palluritest oli saanud 100 punkti. Bryant ei kaotanud kordagi, kõige "tagasihoidlikum" võit oli 100:12.

5. Vigastus ei hoidnud Bryantit pallisaalist eemale

Hooajal 1999/2000 murdis Bryant randmeluu ning toonane meeskonnakaaslane John Celestand lootis, et jõuab lõpuks enne tagamängijat treeningule. "Kobe oli aga juba end täis higistanud, parem käsi kipsis. Aga ta viskas ja põrgatas vaid vasakuga," meenutas Celestand.

6. Bryant peab pallisaalis olles arvet oma kõikide visete kohta ning ei lõpeta enne, kui on korvi saatnud 400 viset.

7. 2008. aastal lasi Bryant Nike'il oma korvpallijalanõusid veidi kohendada, et kiiruslikke võimeid millisekundi võrra parandada.

8. Bryant on pidanud karme dieete ning näiteks ei taha mees tarbida suhkrut.

9. Vigastuste vältimiseks hoiab Bryant kolm korda päevas põlvede peal 20 minutit jääkotti. Samuti tehakse talle nõelravi.

10. Pallita treenimine

Et oma mängu arendada, treenib Bryant vahel ilma pallita. "Ta tegi viskeliigutusi ja põrgatas palli, kuigi mänguvahendit Bryanti käes polnud. See oli minu arvates päris imelik, aga olen päris kindel, et pallita treenimine aitas teda," meenutas Bryantiga Lakersis mänginud Shaquille O'Neal.

11. Õpib ärimeestelt edu saladusi

Bryantile meeldib helistada edukatele ärimeestele, et nende edu saladusi uurida. "Mu küsimused võisid neile olla lihtsakoelised ja rumalad. Aga kui ma midagi ei teadnud, siis ei teadnud. Küsija suu pihta ju ei lööda!" on Bryant öelnud.

12. Bryant vaatab mängu poolajal videosid enda esitustest ning näitab meeskonnakaaslastele, kuidas nad endale lihtsamaid viskekohti saaksid.

13. Ehkki Bryant on korvpallur, on ta väidetavalt ka andekas muusik. Näiteks õppis ta kõrvakuulmise järgi mängima Beethoveni "Kuupaistesonaati".

14. Bryant oli ainus, kes jõudis ligilähedale ajaloo parimaks korvpalluriks peetava Michael Jordani tööeetikale, on Jordan tunnistanud.

15. Mängupäeval teeb Bryant enne kohtumisi "kosmonaute" (esmalt kätekõverdus, misjärel tuleb hüpata nii kõrgele kui võimalik).

16. Võistlushooajal treenib Bryant neli tundi päevas, võistlusvälisel ajal veelgi rohkem.

17. Meeskonnakaaslased on Bryantile katseloomadeks, kirjutas 2008. aastal Sports Illustrated. Nimelt palub Bryant pärast treeningut ühel mängijal endaga jääda, et tema peal oma uusi oskusi proovida.

18. Achilleuse kõõlust rebestades kulub inimesel täielikuks taastumiseks tavaliselt pool aastat. Bryant taastus enda sõnul aga palju kiiremini kui tavalised inimesed. Kaua selleks aega läks, pole aga selge.

19. Bryant on külma närviga mees. Kui näiteks Allen Iversonile meeldis enne kohtumisi korvpalli mängida, siis Bryant on potil.

20. Ühe USA koondise treeneri sõnul keeldus Bryant pallisaalist lahkuma enne, kui oli korvi saatnud 800 viset. Selleks kulus mehel pea seitse tundi.

21. Mis halvasti, see uuesti! Bryantile ei meeldinud temast tehtud dokumentaalfilm, mistõttu tahtis pallur, et seda nullist uuesti alustataks. Ja nii tehtigi.

22. Kuidas vastas Bryant küsimusele, millisena ta tahab, et teda mäletataks? "Mulle tähendaks palju, kui mind vaadatakse inimesena, kes on saavutanud rohkem kui ta oleks pidanud. See tähendaks, et olen teinud palju tööd ja pigistanud apelsinist välja viimsegi piisa."