Kristina Šmigun-VähiFoto: Tairo Lutter
Doping
3. detsember 2015, 19:50

Soome ajakirjanik: Šmigun-Vähi peitis end Torino OMi eel dopinguküttide eest Egiptuses (40)

Soome spordiajakirjanik Pekka Holopainen väidab Ilta-Sanomates avaldatud arvamusloos, et dopingukahtlustusega Kristina Šmigun-Vähi käis enne Torino olümpiamänge Egiptuses puhkamas, et vältida dopinguküttide tähelepanu.

Šmigun-Vähi sattus dopinguskandaali vahetult enne Sotši olümpiamänge, kui Venemaa ajakirjanduses avaldati väide, et ühe Eesti suusataja Torino proovide järelkontrollis on leitud keelatuid aineid. Itaalias kaks kuldmedalit võitnud eestlanna tunnistas veel samal õhtul, et nn "kahtlased molekulid" ja halvad analüütilised näidud on seotud temaga, ent edasi on kõik osapooled sel teemal vaikinud.

"Tuli kevad, suvi, sügis, uus aasta ja ikka ei midagi uut," kurdab vaikuse üle ka Holopainen. Soomlasele oli meelepäraseks, et Norra TV2 teema hiljuti taas tõstatas, ent mehe arvates unustasid norrakad Šmiguni medalitele hammast ihudes ühe tähtsa detaili.

"Millegi pärast ei pööratud eriti tähelepanu faktile, et peaaegu 10 aastat tagasi toimunud ime taga oli legendaarne Norra suusatreener Inge Braten. Tema soovitusel otsustas eestlanna, mingil põhjusel, enne olümpiamänge reisida Egiptusesse, Sharm El Sheikhi paradiisiranda, mis just dopinguküttidest ei kubise," ütleb Holopainen, et selline liigutus tõstab dopingusüüdistuste valguses palju küsimusi.