Hondurase ekspresident Brayan Jimenez (paremal) on üks täna süüdistuse saanutest.Foto: Vida Press
Jalgpall
3. detsember 2015, 22:33

USA riigiprokurör FIFAst: korruptandid kaaperdasid maailma populaarseima spordiala (6)

USA peaprokurör Loretta Lynch nimetas täna 16 jalgpalliametnikku, kes saavad ameeriklastelt süüdistuse suuremahulises riisumises. Nimede seas on Põhja-Ameerika ja Kariibi mere ning Lõuna-Ameerika jalgpallialaliitude presidendid, lisaks kaheksa riigi vutiliidu praegused või endised juhid.

Süüdistatavad on: Alfredo Hawit (Concacafi president), Ariel Alvarado (endine Panama jalgpalliametnik), Rafael Callejas (endine Hondurase alaliidu ja ka riigi(!) president), Brayan Jimenez (Guatemala vutiliidu juht), Rafael Salguero (Guatemalast pärit FIFA täitevkomitee liige), Hector Trujillo (Guatemala alaliidu peasekretär), Reynaldo Vasquez (endine El Salvadori jalgpalliliidu president), Juan Angel Napout (Conmeboli president), Manuel Burga (Peruu alaliidu ekspresident), Carlos Chavez (Bolivia jalgpalliliidu president), Luis Chiriboga (Ekuadori jalgpalliliidu president), Marco Polo del Nero (Brasiilia alaliidu president), Eduardo Deluca (Conmeboli peasekretär), Jose Luis Meiszner (endine Conmeboli peasekretär), Romer Osuna (Boliivia jalgpalliliidu auditikomitee juht), Ricardo Teixeira (Brasiilia alaliidu eksjuht).

"Nad on vahendanud ja saanud 200 miljonit dollarit (180 miljonit eurot – toim) kasutades kontakte spordiga seotud firmades ja altkäemaksude ja hüvede jagamisega on nad oma konkurendid turult välja surunud,“ rääkis Lynch oma meediale tehtud avalduses. Anekdootlikult on süüdistatavate hulgas ka Guatemaa jalgpalliliidu juht Brayan Jimenez, kes kuulub FIFA Ausa Mängu komiteesse, vahendab BBC.

„Nad ei olnud rahul sellega, et kaaperdasid aastakümnetepikkuse ebaseadusliku rahateenimise nimel maailma populaarseima spordiala, vaid, süüdistuse järgi, soovisid, et nende korruptsioon jääks edaspidigi püsima,“ lisas Lynch, et tema hinnangul on tegu lausa jaburalt ülbe korruptsioonioonijuhtumiga.

Eilne uudis on seotud ka septembris läbi viidud arreteerimistega, mille tulemusel on end korruptsioonis süüdi tunnistanud kaheksa inimest, nende seas ka endine FIFA asepresident Jeffrey Webb, kes on kokkuleppemenetluse raames nõustunud loovutama enam kui 6 miljoni euro ulatuses vara.

Uue süüdistusega seotud viimased arreteerimised viidi läbi alles eile varavalges, kui Zürichis võeti vahi alla kaks FIFA asepresidenti – eelmainitud regionaalsete alaliitude juhid. Samal ajal pidas maailma jalgpalli katuseorganisatsioon linnas oma täitevkomitee istungit, kus käidi välja plaan 2026. aastaks kasvatada MMil osalevate koondiste arvu senise 32 pealt 40ni. Idee head ja vead pannakse kirja üksikasjalikku raportisse ja see läheb veebruaris FIFA täiskogus hääletusele.