Spordiblogi
4. detsember 2015, 16:45

Ville Arike: Balti korvpalliliigas võib juhtuda, et kõik meeskonnad pääsevad play-off'i!

Balti korvpalliliigas peeti sel nädalal rida mänge, kus Eesti klubidel just kõige paremini ei läinud, kuid tuleviku seisukohalt toimus kolmapäeval veel üks tähtis sündmus. Ning seda FIBA eurosarjas, mis mõjutab tugevalt ka Balti liiga play-off'i.

Nimelt ütleb Balti liiga juhend, et viis eurosarjas osalevat meeskonda pääseb automaatselt play-off'i. Kuid seda juhul, kui nad eurosarjas play-off'i ei jõua. Vastasel juhul nad Balti liigas sel hooajal lihtsalt ei mängigi. Kolmapäeval lõppenud esimese etapi järel jätkab FIBA Europe Cupil tervelt neli Baltimaade meeskonda.

Kui kõigile neile neljale tõuseb järgmisel etapil tee püsti, pääseb Balti liiga põhiturniiri 14 meeskonnast play-off'i 11 edukamat. Iga eurosarjas kaugele jõudev meeskond suurendab aga Balti liiga põhiturniiri "kvooti". Ehk kui eurosarja play-off'i pääseb näiteks kolm Baltimaade klubi, mängivad Balti liiga play-off'is kõik 14 põhiturniiril osalenut ning kaks eurosarjast selleks ajaks välja langenut. Üks neist on esimese etapi mängudega piirdunud Šiauliai.

Milline on aga võimalus, et Baltikum ongi eurosarja play-off'is esindatud vähemalt kolme meeskonnaga? Kõige raskem pähkel on katki hammustada Tartu Ülikool/Rockil, kes kohtub Chaloni, Cantu ja Krasnojarski Jenisseiga.

Oma alagrupi täiseduga võitnud Ventspils sai järgmise etapi vastasteks Nymburki, Antverpeni ja Sofia Lukoili - Läti klubile siingi täiesti hambakohased vastased.

Ventspilsi järel oma grupis teisena lõpetanud  Pasvalyse Pieno Žvaigzdesile tulevad vastu Zagrebi Cibona, Prantsuse liiga autsaider Le Havre ja Targu Jiu meeskond Rumeeniast. Ning Rocki grupis kolmanda koha saanud teine Leedu klubi Utena Juventus kohtub Mons-Hainaut', oma grupi võitnud Bakken Bearsi (Taani klubi!) ja uuesti Južnõi Himikuga. Ei Pienol ega Juventusel ole kerge, kuid mõlemad evivad samuti edasipääsuvõimalust!

Seega polegi välistatud olukord, kus play-off'i pääseksid kõik 14 Balti liiga põhiturniiril mängivat meeskonda. See oleks eriti meeltmööda TTÜ-le ja Pärnu Sadamale, kellest esimene on oma alagrupis puhtalt viimane ja teine jagab Riia Baronsiga viimast kohta.

Eesti klubidest saab päris turvaliselt end praegu tunda vaid Rapla Avis, kes on A-alagrupis saanud 4 võitu ja 2 kaotust ning hoiab Panevežyse (6-1) ja Valmiera (5-1) järel kolmandat kohta. Järgnevad Kedainiai (3-4), äsja Leedu turneel kaks kaotust saanud TLÜ/Kalev (3-5) ning Pärnu ja Barons (1-5).

B-grupis seisab Eesti klubidest paremini Rakvere Tarvas (3-3). Virulasi edestavad Prienai Vytautas (7-0), Liepaja ja Jekabpils (4-3), tahapoole jäävad Atõrau Barsõ (3-4), Jurmala (3-5) ja TTÜ (0-8).