Arsenal kaotas kodumurul Olympiaosele 2:3. Pildil Olympiacose mängija Pajtim Kasami. Taamal murtud Arsenali mees.Foto: Reuters / Scanpix
Meistrite liiga
7. detsember 2015, 16:37

PUUST JA PUNASEKS | Kes ja mis stsenaariumite korral Meistrite liiga alagrupist edasi sammub (1)

Euroopa jalgpalli Meistrite liiga otsustavad hetked on käes. Homme-ülehomme loksuvad paika viimased pusletükid ehk alagrupivoorust edasipääsejad, kes loositakse omavahel play-off paaridesse järgmisel esmaspäeval. Õhtuleht vaatab mainekaima klubijalgpalliturniiri viimase vooru eel tabeliseisudele otsa ning teeb kõikvõimalikud stsenaariumid puust ja punaseks ette.

Enne, kui asume alagrupiti seise analüüsima, olgu öeldud, et 16 edasipääsejast on viie vooruga selgunud seitse: Real Madrid, Paris Saint-Germain, Atletico Madrid, Lissaboni Benfica, Torino Juventus, Manchester City, Barcelona, Müncheni Bayern ja Peterburi Zenit.

Suurriikidest (konkurentsis enam kui kaks klubi) on helgeim Hispaania seis: viiest klubist kolme koht 16 seas on kindel, Valencia edasipääs pigem tõenäoline, vaid valitsev Euroopa liiga meister Sevilla on konkurentsist langenud. 

Inglise klubidest võib rahuliku südamega viimasele mängule vastu minna Manchester City. Chelsea, Arsenali ja Manchester Unitedi seis on lahtine. Saksa klubide lippu hoiab kõrgel mõistagi Müncheni Bayern. Wolfsburgi ja Leverkuseni Bayerni saatus sõltub eesootavast mängust ning nädalavahetusel koduliigas Bayernit rappinud (3:1 võit) Mönchengladbachi Borussia piirdub sel korral alagrupiturniiriga.

A-grupiga on lugu lihtne: Real on kindlustanud PSG ees grupi esikoha. Šahtar jätkab eurohooaega Euroopa liigas, kui Malmö ei röövi homme Realilt rohkem punkte kui ukrainlased PSGlt.

TabeliseisReal 13, PSG 10, Šahtar 3, Malmö 3.

B-grupis on selge vaid see, et Moskva CSKA 16 sekka ei mahu. Wolfsburg pääseb edasi, kui nad kodus Manchester Unitedile ei kaota. ManU peab play-off'i jõudmiseks viimases voorus alistama Wolfsburgi. Juhul, kui seda ei suudeta, peavad inglased lootma, et PSV kaotab kodus CSKAle. Võrdsete punktide korral pääseb edasi PSV, sest neil on omavahelistest mängudest kirjas võit ja viik.

Tabeliseis: Wolfsburg 9, United 8, PSV 7, CSKA 4. 

C-grupis on eelmise vooru järel lahtine vaid Euroopa liiga koht, mille selgitavad homme Istanbulis Galatasaray ja Astana. Benfica ja Atletico mängu võitja triufmeerib ka alagrupis. Viigi korral võidab alagrupi Portugali meeskond.

Tabeliseis: Atletico 10, Benfica 10, Galatasaray 4, Astana 3. 

D-grupis ehk niinimetatud surmagrupis tõmbasid pikimad õlekõrred Juventus ja Manchester City. Sevilla jätkab Euroopa liiga tiitli kaitsmist, kui nad teenivad Borussiaga vähemalt sama palju punkte. Selleks tuleb neil kodupubliku silme all alistada Juventus ning loota, et sakslased ei murra võõral väljakul Cityt.

Tabeliseis: Juventus 11, City 9, Borussia 5, Sevilla 3.

E-grupis on Barcelonal esikoht tagatud. Kui Roma alistab viimases voorus kodus Borissovi Bate, pääsevad nad teisena edasi. Kui too mäng jääb viiki, avaneb võimalus Leverkusenil, kes peaks jagu saama Barcelonast. Leverkusen vajabki igal juhul võitu, sest kui Roma Batele kaotab ja Leverkusen ei võida, oleks teine koht Valgevene klubi oma.

Tabeliseis: Barcelona 13, Roma 5, Leverkusen 5, Bate 4.

F-grupis ripub juuksekarva otsas Londoni Arsenali saatus. Arsene Wengeri vigastustest räsitud tiim vajab kolmapäeval Kreekast vähemalt kaheväravalist võitu või üheväravalist võitu, kus nad löövad ise vähemalt kolm väravat. Bayerni esimene ja Zagrebi Dinamo viimane koht on kivisse raiutud.

Tabeliseis: Bayern 12, Olympiakos 9, Arsenal 6, Dinamo 3.

G-grupi ainuke paikaloksunud lüli on Tel-Avivi Maccabi, kes on ainuke nullipoiss kogu sarjas. Kiievi Dinamo koduvõit Maccabi vastu, mis viiks nad kindlasti 16 parema sekka. Kui Dinamo ei võida, jätkavad play-off'is Chelsea ja Porto.

Kui Dinamo võidab ning Chelsea ja Porto viigistavad, tekib kolme vahel surnud ring, kust läheksid edasi Dinamo ja Chelsea. Seega, kui Dinamo just kodus kõik viis matši kaotanud Maccabi otsa ei komista, peab Porto 16 sekka jõudmiseks võõrsil Chelseast jagu saama.

Tabeliseis: Porto 10, Chelsea 10, Dinamo 8, Maccabi 0

H-grupis on hiilgavalt esinenud Peterburi Zenit, kes ainsa satsina võitnud kõik viis senipeetud matši. Olympique Lyoni eurohooaeg lõppeb sel nädalal. Valencia peab teiseks tõusmiseks alistama viimases voorus Lyoni ja lootma, et Gent ei võida kodus Zeniti. Kui Gent ja Valencia koguvad mõlemad 7 punkti, pääseb edasi Belgia klubi.

Tabeliseis: Zenit 15, Gent 7, Valencia 6, Lyon 1.

Kahesandikfinaalides ei loosita sama riigi klubisid omavahel vastamisi.