Kirsan Iljumžinov pärast järjekordset FIDE presidendiks valimist eelmisel aastal Norras.Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
8. detsember 2015, 16:03

Kerese aasta sisse juhatama pidanud FIDE president jäi USA sanktsioonide tõttu Eestisse tulemata. Kasparov: ta on KGB agent (1)

Täna algavad Eestis Paul Kerese maleaasta üritused, mis lõpevad alles järgmise aasta jõulude eel. Narvas peetava noorteturniiri pidi avama rahvusvahelise maleliidu president Kirsan Iljumžinov, kuid eile tuli FIDEst teade, et malejuht ei saabu Eestisse.

Nimelt teatas Iljumžinov üleeile, et peatab oma volitused FIDE presidendina, põhjuseks tema sattumine USA rahandusministeeriumi musta nimekirja. Ameeriklased põhjendasid seda Kalmõkkia endise presidendi otsese toetusega Süüria keskpangale ja seega diktaator Bashar al-Assadi (kes on Iljumžinovi kauane hea sõber) režiimile, mida süüdistatakse Islamiriigilt nafta ostmises ehk sel moel terroriorganisatsiooni rahastamises.

Iljumžinov teatas juba varem, et jänkide otsuse näol on tegemist eksitusega. Mõne tunni eest põrutas ta intervjuus ajalehele Sport-Ekspress, et nõuab USA riigilt 50 miljardit dollarit! „Olen valmis sõitma Washingtoni ja vastama kõigile küsimustele avalikult. Need süüdistused on kas eksitus või provokatsioon. Minu advokaadid valmistavad juba nõuet 50 miljardile dollarile. Umbes nii suureks hindavad nad minu moraalset ja materiaalset kahju," rääkis Iljumžinov.

Male- ja ühtlasi poliitikamaailmas pole suuremaid vastaseid kui Iljumžinov ning samuti mitmel korral FIDE presidendiks pürginud Garri Kasparov, kes lööb samuti aktiivselt kaasa poliitikas, on tuntud opositsionäär ja Vladimir Putini vastane, kes teab, et ta ei tohi Venemaale sõita.

Kasparov avaldas eile oma Facebooki küljel põhjaliku postituse (pealkirjaga „Tagasi maa peale"), kus selgitab oma seisukohti Iljumžinoviga juhtunuga seoses.

„Isegi oma 20 katastroofilise FIDE presidendi aasta järel lahkudes valetab Kirsan Iljumžinov selle asjaolude kohta. Kirsan ühelt poolt nõuab 50 miljardit, teisalt aga kuulutab 2016nda USAs maleaastaks ajab sama naerma nagu tema fantaasiad tulnukatega kohtumisest. Aga naermiseks pole enam põhjust. Nüüd on tegemist reaalsete asjadega. Iljumžinov on valetanud kõik need 20 aastat, mis ta on FIDE eesotsas olnud, see organisatsioon on teda hästi teeninud, aga ka täielikult korrumpeerunud," alustas Kasparov.

Tema sõnul on Iljumžinov KGB agent, kes seoses USA ja Venemaa sõjategevusega Süürias saanud oma ülemustelt juhised selgelt aktiviseeruda Ameerika-suunal. „FIDE on aastaid pununud lõksu Putini Venemaale sõbralike endise NSV Liidu riikides. USA ja Euroopa Liidu sanktsioonid muutsid KGB-l raha liigutamise raskemaks, kuid FIDE kaudu on seda saanud edukalt jätkata. Kui vajalik see organisatsioon Putinile on, näitasid selgelt organisatsiooni 2014. aasta presidendivalimised – kui ma kandideerisin Iljumžinovi vastu –, mil Venemaa diplomaatilised ja välisluure jõud mobiliseerusid täielikult.

Mida peavad arvama maleüldsuse paljud liikmed, kes toetasid Iljumžinovit Tromsös? Nad ei tohiks šokis olla, sest Kirsani kohtumised Moammar Gaddafi, Saddam Husseini ja Assadiga olid hästi teada. Oli ainult aja küsimus, millal ta astub valel ajal valest joonest üle. Nüüd tema jalgealune põleb ja ta püüab KGB bosside ees heasse kirja tagasi saada."

Kasparov jätkab küsimusega, kas malemaailma toetajad pööravad lõpuks Kirsanile selja? „Kahjuks arvan, et teame vastust. Iljumžinov pole väärastanud mitte ainult oma kohta, vaid organisatsiooni tervikuna, ja pole teinud seda üksi. Nagu FIFA korruptsiooniskandaal, muutub seegi uurimise jätkudes üha sügavamaks."

Iljumžinovi viimaste nädalate jooksul räägitu on Kasparovi omale risti vastupidine. Ta rõhutab, et on oma 20 valitsemisaasta jooksul tirinud ala mülkast välja ja malerahva ühendanud. 1995. aastal oli mitu maailmameistrit, nüüdseks on võistlussüsteem korrastunud. 1999. aastal tunnustas malet spordialana ROK ning praegu töötatakse selle nimel, et esmalt saaks malest taliolümpial näidis- ning 2026. aasta talimängudeks täieõiguslik ala.

„Esiteks annaks see võimaluse osaleda taliolümpial troopilistel maadel. Paljud riigid on meid toetanud ja saatnud ROKi ametliku pöördumise palvega lülitada male taliolümpia kavva. Male saaks täita hommikuste ja õhtuste võistluste vahele jääva tühimiku. Meil oli üks probleem – talialad peavad toimuma jääl või lumel. Olime juba valmis valmistama jääst malelauad ja nupud, kuid leppisime ROKi presidendi Thomas Bachiga kokku viia talimängude juhendis sisse muudatus, kus peale lume- ja jääalade võivad olla esindatud ka intellektuaalsed alad," rääkis Iljumžinov.

„Järgmine eesmärk on male massiline populariseerimine. Praegu mängib planeedil seda ala või vähemalt teab reegleid 600 miljonit inimest. Meie siht on viia see arv miljardini. Meil on programmid male koolidesse ja isegi lasteaedadesse viimiseks. Näiteks Mehhikos alustati eksperimendiga – male koolides valikainena –, aasta hiljem muudeti see juba põhiaineks ning praegu õpetatakse seda riigi kõigis 200 000 koolis. Sest laste suutlikkus paranes ja nad muutusid distsiplineeritumateks."

Omad sõnad on tal mõistagi kaasa anda ka Kasparovile: „Kunagi ka sõbrustasime temaga, suhtun temasse endiselt hästi. Suur tšempion ja võitleja, energia- ja emotsioonipomm. Kasparov ei suuda kahjuks hoida kellegagi pikka aega häid suhteid. Seepärast ei õnnestunud ta ka poliitikas, ta käitub nagu laps. Seetõttu ei tulnud ka viimastel FIDE presidendi valimistel inimesed tema taha, ehkki nime mõttes – kes veel, kui mitte tema?"