Eesti tõstja Rasmus Zarubinile määrati dopingu tarvitamise eest kahe-aastane võistluskeeld.Foto: ALEX LIVESEY
Doping
9. detsember 2015, 00:52

Eesti tõstjale määrati dopingu tarvitamise eest kaheaastane võistluskeeld (2)

Rasmus Zarubini dopinguproov sisaldas spordis keelatud ainet tamoksifeen ning Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium määras kaheaastase võistluskeelu alates 5. novembrist 2015.

31. augustil võeti Rasmus Zarubinilt võistlusväliselt dopinguproov, mis osutus positiivseks, sisaldades hormoonide ja metaboolsete modulaatorite keelatud ainete gruppi kuuluvat tamoksifeeni. Sportlane taotles B-proovi avamist, mis kinnitas A-proovi tulemust. Sportlane ei osanud selgitada halva analüütilise leiu põhjust. Oletas, et tamoksifeeni võis olla toidulisandites.

Saksamaal asuva dopinguproove analüüsiva labori andmetel on tamoksifeen antiöstrogeen, mis võib tõsta testosterooni tootmist organismis ning seega suurendada lihasmassi. Lisaks kasutatakse seda ainet sageli anaboolsete steiroidide tekitatavate kõrvaltoimete vältimiseks.

Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium leidis novembri alguses toimunud istungil, et sportlane on toime pannud maailma dopinguvastase koodeksi art 2.1 sätestatud dopingureegli rikkumise, mis on "keelatud aine sisaldumine sportlase proovis". Koodeksi artikkel 10.2.2 alusel määrati Rasmus Zarubinile kaheaastane võistluskeeld, võistluskeelu viimane päev on 04. november 2017.a. Samuti tuleb tühistada Rasmus Zarubini kõik võistlustulemused alates 31.augustist 2015.a.

"Sportlane tegi menetluse jooksul igakülgset koostööd ning selgitas, et ta ei ole tahtlikult midagi keelatut tarvitanud. Ometi see proovi tulemust paremaks ei pööra ja fakt jääb faktiks, et keelatud aine proovist leiti," selgitas Eesti Antidopingu juhatuse liige Elina Kivinukk. "Rõhutame oma koolitustel, et toidulisandite tarvitamine on sportlase jaoks seotud riskiga ning et sportlane peab ise riski hindama. Antud juhul oli sportlane hoolikalt toidulisandid üles märkinud, kuid seda, kas mõni nendest konkreetset keelatud ainet sisaldas, ei olnud võimalik tõendada."