EOK president Neinar Seli.Foto: TEET MALSROOS
Spordivaria
10. detsember 2015, 13:39

Rio olümpianormi on täitnud 18 sportlast, EOK eelarve ägab kallite lennupiletite all (5)

Täna toimunud EOK esindajate kogul kinnitati järgmise aasta Rio olümpiamängude kergejõustiku ja ujumise kvalifikatsioonikriteeriumid ning kandidaatide nimekiri. Koha mängudel on praeguseks kindlustanud 18 sportlast, kandidaatidena on kirjas kokku rohkem kui 50 nime.

EOK president Neinar Seli tõdes, et 2015. eelarveaasta kujunes kohati keerulisemaks, kui osati arvestada. "Põhjuseks Rio koondise lähetuse planeerimisega seotud tegevused, kus näiteks reaalne lennupiletite kulu tõotab piletihindade kalliduse tõttu pea kahekordistuda. Ka hasartmängumaksu nõukogu eraldised olid ebaühtlased, mis olukorda veelgi pingestasid. Selle aasta olukorrast lähtuvalt oleme palju pingutanud, et 2016. eelarveaasta kujuneks rahulikumaks ja kindlamaks,,“ rääkis Seli EOK pressiteate vahendusel.

Ta lisas: „Olümpiamängude kontekstis me eelarves järeleandmisi teinud ei ole. Samas, eks need teemad, mida me aasta jooksul ka aeg-ajalt oleme esile tõstnud, Eesti spordi alarahastuse ja ebakindla olukorra teemad kumavad sealt siiski kuigivõrd läbi. Alarahastusele viidates pidasin silmas, et laiapõhjaliselt Eesti sporti selliselt arendada ei saa. Absoluutset tippu suudame rahuldaval määral toetada, kuid spordialade ja toetusesaajate ringi laiendada ei suuda, tippspordis nii vajaliku taustsüsteemi - treenerid, taastumine, meditsiin jms - panustamises oleme ikka veel lapsekingades. Eelarve ebakindlus seisneb aga selles, et liiga suure osa moodustavad eelarvest nö projektipõhised toetused, mille realiseerumise osas saame kindlad olla siis, kui raha arvel.

Tänaseks on kindlad olümplased 10 kergejõustiklast, 1 maadleja, 4 sõudjat ja 3 purjetajat: Gerd Kanter, Rasmus Mägi, Tanel Laanmäe, Liina Luik, Lily Luik, Magnus Kirt, Roman Fosti, Grit Šadeiko, Jaak-Heinrich Jagor, Maicel Uibo, Epp Mäe, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo, Andrei Jämsä, Allar Raja, Ingrid Puusta, Karl-Martin Rammo ja Deniss Karpak.