Neinar SeliFoto: LAURA OKS
Spordivaria
11. detsember 2015, 18:35

AJAJOON | "Süüdimõistmise korral astun kindlasti tagasi" ehk 2 aastat EOK presidendi Neinar Seli kohtusaagat (18)

"Tänane riigikohtu süüdimõistev otsus on nagu lõppematu õudusunenägu," märkis Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli oma avalduses ja lubas otsuse edasi kaevata Euroopa Inimõiguste kohtusse. Mis on selle kahe aasta jooksul Seli elus toimunud? Õhtuleht uuris lähemalt. 

31. oktoober 2013 - toimub AS Tallinna Sadama nõukogu koosolek, mille 4. päevakorrapunkt oli sponsorlus. Selle päevakorrapunkti arutamisel võetakse aluseks Sadama sponsorlustaotluste läbivaatamise komisjoni 28. oktoobri 2013. a protokoll, mille kohaselt teeb komisjon nõukogule ettepaneku rahuldada muu hulgas EOK sponsorlustaotlus ning eraldada peasponsorina EOK-le 250 000 eurot. Sadama nõukogu 31. oktoobri 2013. a istungil pannakse hääletusele küsimus, kas kinnitada komisjoni protokoll tervikuna - Seli hääletab protokolli tervikuna kinnitamise poolt ning kuna nõukogu liikmete hääled jagunesid 4 poolt ja 3 vastu, võtab nõukogu vastu otsuse rahuldada sponsorlustaotlused.

 2014. AASTA

18. veebruar  - Eesti Päevaleht avaldab artikli EOK presidendile Neinar Selile kuriteokahtlustuse esitamise kohta toimingupiirangu rikkumises. Seli ei näe, et ta oleks antud juhul seadusevastaselt käitunud. "Taandasin ennast EOK presidendiks saades sponsorluskomisjonist ja nüüd ministeeriumile probleeme valmistaval nõukogu koosolekul sponsorlust puudutava päevakorrapunkti hääletusel ei osalenud."

 27. märts - Seli räägib Sotši olümpiaraamatu esitlusel Õhtulehele, et ta pole veel ametlikku süüdistust näinud, ent on süüdimõistmisel valmis karistust kandma. "Ma saan alati selliseid uudiseid enne teada meediast kui ise!"

3. aprill  - toimub EOK täitevkomitee koosolek, mille käigus kinnitatatakse kaks uut sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liiget ja kuulatakse suurte alaliitude ettekandeid Sotši olümpia kohta. Samuti jäetakse ametisse edasi EOK president Neinar Seli, kes ise astub SA Eesti Antidoping nõukogust tagasi.

14. aprill - Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus teatab, et ei loobu ASi Tallinna Sadam nõukogu juhi ja Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli süüasjas kriminaalmenetlusest isegi siis, kui Harju maakohtu määrus saata süüasi riigiprokuratuurile tagasi peaks jõustuma.

7. mai - Evestus taotleb ringkonnakohtus Neinar Seli kohtu alla andmist."Määruskaebus on esitatud," kinnitab ta Õhtulehele.

Juuni alguses koguneb Eesti Olümpiakomitee (EOK) initsiatiivil Sihtasutuse Eesti Antidoping poolt Vitali Bernatski väidete uurimiseks ellu kutsutud komisjon ning kommenteerib EOK täitevkomiteele uurimise tulemusi. Seli lõpetab juhtumi Eesti Antidopingu sõnadega: edasine uurimine pole võimalik ega mõistlik. 

14. august - Seli valitakse ühe olulisema Euroopa spordipoliitika kaasarääkija, Euroopa Olümpiakomitee Euroopa Liidu komisjoni esimeheks aastateks 2014-2017. 

13. oktoober Harju maakohtus algab Seli korruptsioonisüüdistuse kuulamine.

Kriminaalasjas pole prokuröri sõnul tuvastatud, et Seli oleks end otsuse tegemisest taandanud. Sellele polevat siiani viidanud ka ükski tunnistaja. Hääletustulemus oli: neli poolt ja kolm vastu ning sponsorlustaotlus rahuldati.

Süüdistuse hinnangul andis otsustava hääle just nõukogu esimees Seli. Kohus küsis Selilt, kas süüdistus on talle arusaadav ja kas ta tunnistab oma süüd. "Ei ole ­arusaadav ja ma ei tunnista end süüdi," ütleb kohtualune, soovimata oma vastust kommenteerida.

14. oktoober - tunnistajate ülekuulamine jätkub. 

ASi Tallinna Sadam õigusosakonna juhataja Toomas Tralla, kes protokollis sadama nõukogu 2013. aasta 31. oktoobri koosolekut, teatab, et hääletusel osalesid Neinar Seli, Kalev Lillo, Remo Holsmer, Veiko Tishler, Andres Lume ja Hillar Teder ning kirjalikult väljendas oma seisukohta Priit Paiste.

"Ma arvasin, et selle neljanda hääle andis Neinar Seli," lausub Tralla kohtus ebalevalt ja kiikab sadama nõukogu endise esimehe poole. Tunnistaja sõnul võis hääletustulemus olla osalejatele juba ette teada ning talle jäi mulje, et osa nõukogu liikmeid võis olla isegi saanud korralduse, mille poolt kätt tõsta.

21. oktoober - tunnistajate ülekuulamine jätkub. AS Tallinna Sadam juhatuse liige Allan Kiil räägib, et Seli võlus õhust ühe hääle juurde ehk 3+3=7. "Jäi arusaamatuks, mida see tähendas. Kas oli valesti loetud lõpptulemus või siis lihtsalt fooni pealt tehtud, et ebaõnnestunud nali. Kui nõukogu esimees oli need sõnad välja öelnud, siis oli, noh, saalis naer!"

3. november - tunnistajate ülekuulamine lõppeb. Tallinna Sadama nõukogu liige Hillar Teder ütleb, et ühtteist talle meenub, kuid mõne küsimuse ees on ta aga sunnitud alla vanduma – aasta juba möödas.

Seli selgitab oma ütlusi kaks ja pool tundi ning sellega tuleb ta kenasti toime: "Mina ei hääletanud, ei tõstnud kätt ja ei hääletanud. Olin väsinud ja magamata, sest tulin just tagasi Ameerikast," meenutab kohtualune. "Sponsorlus oli Juhan Partsi ainuke võimalus vabaneda minust kui Tallinna sadama nõukogu ebameeldivast liikmest!"

17. november - korruptsioonisüüdistuse kohtulik vaidlus Harju maakohtus lõppeb.

Advokaat Marko Kairjak pakub prokurörile formuleeringut, et "Seli tunnistab oma eksimust häältelugemisel", ja maksab riigituludesse nõutud 17 000 eurot. Evestus näeb selles kaitsjate seatud lõksu ning kahtlane kaup jääb katki, sest tema arvates on kohtualuse süü kohtus täielikult tõendamist leidnud. "Kogu selle asja arhitekt on kunagine majandusminister Juhan Parts," müristab Seli.

9. detsember -  Harju maakohus mõistab Seli olümpiakomiteele tehtud annetuse tõttu toimingupiirangu rikkumise eest süüdi!

"Täna oli kõigile ilmselt arusaadav, et seda raha ju tegelikult EOK-le ei tulnudki," ütleb Seli Liivalaia kohtumajas pärast süüdimõistva kohtuotsuse väljakuulutamist. "Minule on see otsus suur üllatus ja eks me kaeba nüüd edasi."

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Priit Toobal, kes on ka ise maakohtus süüdi mõistetud, leiab, et Seli süüdimõistmine olümpiakomiteele raha eraldamise eest ei ole õiglane. "Neinar Seli hääletas selle poolt, et riigifirma toetaks Eesti sporti ja tegemist ei ole kuidagi isikliku kasu saamisega" ütles Toobal pressiesindaja vahenduse

10. detsember Õhtuleht küsib ROKilt, mis on nende positsioon juhtumites, kus rahvusliku olümpiakomitee president leitakse süüdi olevat korruptsioonis. Vastus on lakooniline: "Ei kommenteeri!"

11. detsember Seli kasutab EOK esindajatekogu ees võimalust spordirahva ees selgitada oma seisukohti pärast Harju maakohtu otsust: "Olen oma otsustes ja tegudes lähtunud ainult Eesti spordi huvidest," alustas EOK president oma lühikest sõnavõttu.

Intervjuus Õhtulehele kinnitab ta, et ei kavatse presidendikohalt lahkuda. "Ühestki ametist ei pea kinni hoidma, eriti kui see antud ühiskondlikel alustel nagu minu puhul. Aga kuna ma olen olnud võitlejatüüp ka spordi poole pealt, siis ka esimese raundi kaotus ei anna põhjust kogu lahingut kaotada. Mina võitlen lõpuni ja minu saatuse üle otsustavad need, kes mind on siia valinud ehk esindajate kogu!"

Kahekordne olümpiahõbe Jüri Jaanson ütleb, et nagu sportlast ei saa pärast positiivset dopingu A-proovi süüdi mõista, ei pea ka Neinar Seli pärast esimese astme kohtu otsust EOK presidendi kohalt tagasi astuma.

Ka tunnistab Seli, et kohtuvaidlus pole vahendite hankimisele soodustavalt mõjunud. "Positiivseid üllatusi oleks võinud eelarve osas rohkem olla. Eks ka enda energiat on selle aasta jooksul läinud mujale ja ei ole saanud seda nii palju (raha kogumiseks) rakendada, et tulemust parandada. Vähemalt edasiminek on ja järgmisel aastal saame parematest numbritest rääkida."

15. detsember - Õhtulehe sporditoimetuse reporter Viljar Voog soovitab Neinar Selil oma tegude eest vastutus võtta. "Tegin temaga ametissevõtmise päeva päeval intervjuugi, kus mees lubas, et kui spordi rahastamine Tallinna Sadama nõukogus päevakorda tõuseb, taandab ta end hääletuselt. Tegelikkus, nagu me praegu teame, osutus teistsuguseks."

24. detsember - Õhtulehe sporditoimetuse jõuluvana külastab Neinar Seli kabinetti ning jätab talle väikese tegutsemisnimekirja.

2015. AASTA

5. jaanuar - Seli saadab spordialaliitudele kirja, kus lubab, et kui jääb kohtus korruptsioonis lõplikult süüdi, astub ta EOK presidendi ametist tagasi. "Juhul kui otsus jääb jõusse ka kohtu viimases astmes, astun EOK presidendi ametist tagasi. Siin ei ole täna ega saa olema tulevikus mitmeti mõistmist," kirjutab ta. 

6. jaanuar - Seli süüdistab Eesti dopingukütte "plaani­täitmisele" keskendumises ja "suurtes möödalaskmistes". Kristjan Port tõrjub süüdistusiSA Eesti Antidopingu nõukogu esimees, doktor Ralf Allikvee sõnul jääb "Seli mõte talle arusaamatuks." 

Evelyn Sepp palub Selil tagasi astuda, sest "mees käitub nagu suvaline blatnoi"

20. veebruar - kodumaad väisanud kahekordne olümpiavõitja Erika Salumäe kiidab Seli taevani. 

"Nende aastate jooksul, mil mina olen olümpialiikumise juures olnud, on Neinar olnud üks paremaid variante, kes meil üldse võiks olla. Tal on olemas kolm olulist omadust: on seotud poliitikaga, teab äri ja teab sporti. Usu, Neinar, küll me näeme veel olümpiavõitjaid!"

13. maiSeli mõistetakse süüdi ka Tallinna ringkonnakohtus. Ringkonnakohus tühistab Seli süüdimõistmise toimingupiirangu rikkumise katses ja teeb selles osas uue otsuse, millega tunnistas ta süüdi toimingupiirangu rikkumises teadvalt ja suures ulatuses, teatas Tallinna ringkonnakohus. Muus osas jääb maakohtu otsus muutmata, kuid Seli kaebab otsuse edasi.

Vahepealsel ajal osaleb Seli ohtralt Eesti spordielus, käib nii Euroopa mängudel kui kodusel U23 kergejõustiku EMi ja autasustab medaleid võitnud Eesti sportlasi. 

7. detsemberPrahas peetakse Euroopa Olümpiakomitee (EOC) peaassamblee, kus tehakse kokkuvõte käesoleva aasta tööst. Eesti vastustusalaks on Euroopa Liidu komisjon, mis on viimasel ajal arutanud spordi rahastamise suurendamise võimalusi Euroopa Liidu erinevate programmide kaudu. "Meie tegevuse üheks eesmärgiks on spordivaldkonna suurem väärtustamine Euroopa Liidus. Kokku suunatakse aastatel 2014-2020 sporti 266 miljonit eurot"

11. detsember - SELI MÕISTETAKSE RIIGIKOHTUS SÜÜDI. Kriminaalkolleegium leiab, et Seli on süüdi korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu rikkumises. Kolleegium rahuldab osaliselt Neinar Seli kaitsja kassatsiooni ja muudab maa- ning ringkonnakohtu otsuse põhjendusi, kuid nõustub lõppjäreldusega, et Neinar Seli on talle süüdistuses ette heidetud korruptsioonikuriteo toime pannud. Karistuseks on aasta pikkune vabadusekaotus ja pirakas rahatrahv.

Otsusest selgub ka summa, mida ärimees oma kaitsjatele tasunud on. Praeguseks on Seli kukkur kergenenud juba 45 000 euro võrra. Ilmselt lähevad Seli kulutused veelgi suuremaks, sest mees on lubanud õigust taga ajada Euroopa kohtusüsteemis.

Seli kaebab otsuse Euroopa inimõiguste kohtusse. "Muidugi on minu võitlus sport. Kestvusala. Kuid ma olen heas vormis ja pean lõpuni vastu. Võita saab ainult see, kes suudab finišijoone ületada. Pingutan selle nimel edasi."

Ühtlasi astub Seli Reformierakonnast välja.  "Igaühel on võimalus äriregistris seda teha," sõnab erakonna pressiesindaja.

Kas Seli peaks EOK presidendiameti maha panema?

 EOK peasekretär Siim Sukles arvab, et Selil pole kohustust tagasi astuda. Endine poliitik Evelyn Sepp kõrvutab Seli Edgar Savisaarega ning arvab, et mees peaks jällegi võimalikult kiiresti tagasi astuma. "Meest sõnast!" hindab Seliga koos hääletanud Remo Holsmer, et kuna Seli on varem sellise lubaduse andnud, siis nüüd peaks ta ka vastavalt käituma.

EOK täitevkomitee liikmed Jaak Salumets ja Mati Lilliallik leiavad, et tormata ei tasu. "Mina ei peaks erakorralisi valimisi õigeks ja kui Seli astub tagasi, peaks EOK juhina jätkama asepresident Toomas Tõnise," arvab Salumets.

2012. aastal EOK presidendivalimistel Seli vastu kandideerinud praegune Kuressaare linnapea Madis Kallas tõdeb, et Eesti spordi juhtimine on juba üle aasta olnud halvatud, alates hetkest, kui Seli uurimise alla sattus.

Poliitik Rainer Vakra arvates õpetab Neinar Seli süüdimõistmine Eesti spordimaastikule, kuidas ükski poliitik ei tohiks Eesti Olümpiakomiteed juhtida. 

Kas Eesti võidakse ROKist välja visata nagu tehti 2012. aastal Indiaga?

"Et organisatsiooni imidžit hoida või puhastada peab vahetevahel tegema äärmuslikke otsuseid. Seega päris utoopia valdkond see pole," hindab Erki Nool EOK liikmelisuse peatamise võimalikkust. "