Erki Nool, Janek Õiglane ja Neinar SeliFoto: Arno Saar
Spordivaria
11. detsember 2015, 15:21

Kas Seli jätkamine võiks viia EOK ROKist väljaheitmiseni? Nool: utoopia valdkond see pole (9)

Olümpiavõitja Erki Nool ütles Neinar Seli riigikohtus süüdijäämist ja potentsiaalselt Eesti Olümpiakomitee presidendina jätkamist kommenteerides, et kui Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) ähvardaks EOK enda ridadest välja heita, astuks Seli kõhklemata tagasi.

Mullu sügisel küsis Õhtuleht Noolelt, kas on õige, et dopingukahtlusega Kristina Šmigun-Vähi on jätkuvalt EOK asepresident ning mees tõi näiteks, et ROK peatas 2012. aastal India liikmelisuse, sest nende peasekretäriks valiti korruptsioonis süüdi mõistetud Lalit Bhanot. Ka Seli on nüüd kolmes kohtuastmes korruptsioonis süüdi jäänud. Kas India saatus võib nüüd tabada ka EOKd?

"Oht on alati olemas, aga iga kaasus on erinev," tõdeb Nool. Sydney olümpiavõitja toob näiteks dopinguskandaali tõttu Venemaa kergejõustikuliidu väljaheitmise rahvusvahelisest alaliidust, mis on tema sõnul maailma spordile kümme korda suurem pauk, kui EOK võimalik eemalejäämine tulevasuviselt Rio OMilt.

"Et organisatsiooni imidžit hoida või puhastada peab vahetevahel tegema äärmuslikke otsuseid. Seega päris utoopia valdkond see pole," hindab Nool EOK liikmelisuse peatamise võimalikkust. "Aga eks ta veidi absurd ole. Kui ROK hakkab millalgi vihjama, et EOK president ei vasta nende imidžile, siis vaevalt Seli neile "ettepanekutele" sülitaks. Neinar Seli spordivaenlane ju pole."

Mida Nool arvab, kas Seli peaks tänase otsuse valguses tagasi astuma? "Kui me asja nii vaatame, siis olümpiakomitee ja kogu olümpialiikumine peaks olema kõige eetilisem organisatsioon üldse, mis on ka eeskujuks ka teistele. Ja selle president peaks ka olema vastava taustaga.

Aga see on kas Neinar Seli otsus või kui ta ei näe, et see on vajalik või mõistlik samm, siis peab selle lõplikult tegema täitevkomitee," rääkis Nool.

EOK täitevkomitee koguneb 28. jaanuaril ja Seli on tänastes kommentaarides lubanud vähemalt selle ajani presidendini jätkata. Nool arvab, et tegu on mõistlikuma otsusega kui praegu komitee erakorraliselt kokku kutsuda: "Selle ühe kuuga maailm kokku ju ei kuku. Mingid protseduurireeglid on ka ikkagi olemas ehk sellisest käitumisest saan ma aru."

Ühes on Nool tänast kohtuotsust kommenteerides aga kindel: "Sportlasi ja nende tulemusi see kindlasti ei mõjuta."