Neinar SeliFoto: Teet Malsroos
Spordiblogi
12. detsember 2015, 07:00

Viljar Voog | Neinar, suli (15)

Riigikohtus süüdi jäänud Neinar Seli peab viivitamatult lahkuma Eesti Olümpiakomitee presidendi ametist. Punkt.

Eesti spordi rahastamissüsteem on vigane. Nii tippatleedid kui ka noorsportlased vajavad kindlamat seljatagust, kui praegune pidev rahalunimine, ja suur osa probleemist on ka riigifirmadest tulev rahaline toetus, mis sõltub otseselt hetkel Toompeal puhuvatest poliittuultest. Kui selle süsteemi oleks saanud paika juba kümnendi alguses, oleks ilmselt jäänud Seli korruptsioonisüüasi olemata.

Ent mitte mingil juhul ei tohi Seli näha selles saagas kannatajana, nagu ta ise vägisi väita soovib. Seli on kogenud ärimees ning astuda nõnda labaselt ämbrisse – viibida enda juhitavale organisatsioonile raha eraldamise ajal ruumis, rääkimata siis käitumismaneeridest, mida saab kuidagigi tõlgendada hääletamisena on uskumatu lohakus, olgu eesmärgid nii üllad kui tahes.

Ma ei ole äriõiguse ekspert ning seega usaldan poliitiku ja kolme kohtuinstantsi vahelises vaidluses viimaste sõnu, millest üks kõlas eile eriti valjult – süüdi! Mõistagi on Selil õigus otsida abi Euroopa kohtutest. Aga tal puudub õigus teha seda EOK presidendina, sest selle ametiga käib kaasa olümpia-aadete täitmine!

Puhas ja eetiline sport, eeskuju ühiskonnale – need tõekspidamised peaksid olema EOK "hapnik ja vereringe," nagu kasutas eile head väljendit endine ujumisliidu juht Evelyn Sepp. Suliga, vabandust, Seliga eesotsas ei vasta EOK ühelegi neist tingimustest.
5. jaanuaril spordialaliitudele laiali saadetud kirjas lubas Seli, et kui ta riigikohtus süüdi jääb, astub ta tingimata tagasi. "Siin ei ole täna ega saa olema tulevikus mitmeti mõistmist." Eile selgus, et see ei tähenda ühte konkreetset liigutust, vaid nagu ta ütles AKle antud intervjuus, toimub see kõik sujuvalt, et järgida EOK põhikirja ning mitte häirida Rio olümpiamängude ettevalmistusprotsesse. EOK täitevkomitee istung toimub 28. jaanuaril, ehk vähemalt poolteist kuud istub olümpiakomitee pukis süüdi mõistetud kurjategija.

Seli arvates pole sellest midagi – sisulist tööd jõulude ajal ei tehta. See oli tema vabandus, miks mitte päevapealt lahkuda. Kas egoismist või jonnakusest ei näinud ta, et tegelikult on see sootuks ainuõige põhjus ametist loobumiseks! EOK põhikirja järgi määrab täitevkomitee presidendi lahkumise järel tema ülesannete täitjaks ühe asepresidentidest ning komitee kokkukutsumisaeg on 10 päeva, mis Seli sõnul oleksid niigi sisutühjad.

Olgugi siis, et ka EOK asepresidendid ei pruugi praegu just väga olümpia-aadetega kooskõlla minna. Kristina Šmigun-Vähi pea kohal on poolteist aastat rippunud positiivse dopinguproovi kirves, Toomas Tõnise on aga seotud 150 000 eurot neelava Eesti spordiraamatu skandaaliga. Ehk laenates taas väljendit Sepalt: asi pole selles, kas need inimesed on süüdi, kas nad tunnevad end süüdi või kas nad kunagi süüdi mõistetakse, aga organisatsioon on halvatud ning selle mainet kahjustatud.