Viie väraga Arsenali 1/16-finaali tassinud Oliver Giroud (vasakul) on senise turniiri resultatiivseim prantslane.Foto: Reuters / Scanpix
Meistrite liiga
14. detsember 2015, 07:43

GRAAFIKUD | Meistrite liiga resultatiivseim rahvus EMil ei mängi, hispaanlased viiendad, itaallased kehvikud (1)

Tänavusel Meistrite liiga alagrupiturniiril löödi kokku 279 meisterlikku ja vähem meisterlikku väravat. Laupäevase EMi alagruppide loosi valguses on paslik vaadata, millises hoos riikide ründejõud on. Ja mis võiks olla selleks parem mõõdupuu, kui klubivuti mainekaim turniir ehk Euroopa Meistrite liiga.

Meistrite liiga statistikast nähtub, et Vana Maailma rahvustest on parimas hoos prantslased, sakslased ja portugallased (ehk 11 kolli kõmmutanud Cristiano Ronaldo). Samal ajal teised potentsiaalsed ühemeherahvused Wales (Gareth Bale) ja Rootsi (Zlatan Ibrahimovic) on hädas, sest staarid ei sahista.

Nii pole waleslased löönud ühtki väravat ning rootslased vaid kolm (neist Zlatan kaks). Vaid ühe väravalööjaga esindatud rahvustest on edukaim Poola, kelle lippu hoiab kõrgel Müncheni Bayerni ründetuus Robert Lewandowski (seitse tabamust).

Suurtest vutiriikidest tasub esile tõsta nelja klubiga konkurentsis olnud inglaste kõigest kaheksat väravat, mis jagab pingereas 9.-14. kohta. Sama palju palle peksid võrku ka FIFA edetabeli liidri Belgia pallurid.

Üllatavaim on ehk asjaolu, et itaallased suutsid kamba peale skoorida vaid neljal korral (kolm eri mängijat), mis on kehvem tulemus kui näiteks ukrainlastel, elevandiluuranniklastel ja türklastel. Ainult ühe palli lõid võrku kuue riigi mängumehed: Mali, Islandi, Egiptuse, Iisraeli, Paraguai ja Sloveenia.

 

Graafikult jäid välja Poola (7 väravat), Elevandiluurannik (7), Uruguai (6), Bosnia ja Hertsegoviina (6), Türgi (5), Tšiili (4), Kolumbia (4), Kreeka (4), Itaalia (4), Kamerun (3), Alžeeria (3), Rootsi (3), Serbia (3), Ghana (2), Austria (2), Valgevene (2), Nigeeria (2) ja ülalnimetatud ühe-värava-riigid.

Kui vaadata statistikat konföderatsioonide kaupa, selgub, et Aasia ja Okeaania mehed Meistrite liigas laineid, õigemini väravaid ei löö. Enim sahistavad mõistagi liiga eestvedajad ehk eurooplased, kuid seda kõigest 67% ulatuses.

Kuigi oma rõõmuhetke nautisid 23 eri Euroopa riigi pallurid, siis neist seitse (Kreeka, Bosnia, Holland, Serbia, Valgevene, Iisrael ja Sloveenia) tuleval EMil ei osale.