Rafinha (keskel).Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
14. detsember 2015, 17:38

Kalju testib legendaarse Rivaldoga mänginud brasiillast, Lindpere puudus treeningult

Hiiu staadionil alustas täna uueks jalgpallihooajaks valmistumist Nõmme Kalju, kelle esimesel treeningul olid kohal mitu uut nägu, näiteks pikalt Infonetis pallinud Trevor Elhi, aastatel 2012-14 Kaljus mänginud Damiano Quintieri ning 23aastane Sambamaa poiss Rafinha. Samas olid puudu näiteks Joel Lindpere, Ken Kallaste (viibib Soomes testimisel - H.R.) ja Allan Kimbaloula. Kalju üldisest seisust saad rohkem teada SIIT.

23aastane ründaja all mängiv brasiillane pallis eelmisel hooajal kodumaa esiliigas Mogi Mirimis, kelle omanik on legendaarne ründetuus Rivaldo, kes käib vahete-vahel ka platsil. Et mitte osta põrsast kotis, uuris Kalju brasiillasest treener Fredo Getulio Aurelio, milline mängumees Rafinha on. "Vaatasin videot, hakkasin Mogi Mirimi jälgima ja uurisin teda kaks kuud," ütles Aurelio.

Taustatöö tegemine on Aureliole iseenesest mõistetav, sest mängijat pole ju mõtet võtta kolmeks päevaks, et pallur siis tagasi saata. "Helistan treeneritele ja sõpradele ning uurin, milline meid huvitav mängija on. Esmalt küsin iseloomu kohta, sest näiteks Felipe Nunes oli selline, et tuli diskolt otse treeningule. Ma ei taha seda, aga vähemalt suutis Nunes väljakul midagi korda saata (avahooajal 17 väravat, järgmisel 20 - H.R.)."

Aurelio sõnab, et mängijatega tuleb mõistagi juttu ka palgast. "Ütlen neile: ärge oodake Euroopasse tulles rahamägesid, siin te ratsa rikkaks ei saa. Eestisse tulete oma oskuseid näitama, et karjääris edasi liikuda."

Rafinha on kiire ja tehniline pallur

Brasiilia pallivõlur, kelle nimekaimud mängivad näiteks Müncheni Bayernis ja FC Barcelonas, jõudis Eestisse osalt tänu oma vennale, kes Aurelioga pidevalt ühenduses oli. "Ta helistas mulle iga päev ja ütlesin Rafinhale, et agentidega on lihtsam rääkida kui tema vennaga. Selle peale naeris Rafinha laginal," lisab treener.

Ehkki enamasti jõuavad testitavad Eestisse jaanuaris või detsembri lõpus, siis Rafinha maandus Maarjamaal kolm päeva tagasi. "Tahtsin, et ta praegu tuleks, sest tal on vaja kohaneda, et sõprusmängudeks valmis olla," selgitab eelmisel hooajal pärast Sergei Terehhovi lahkumist Kalju peatreeneri ametit pidanud brasiillane.

Kohanemise teeb keerulisemaks tõik, et Rafinha ei räägi inglise keelt, kuid klubis on näiteks portugallasest keskkaitsja Jorge Rodrigues, kes saab Rafinhat vähemalt oma emakeeles aidata.

Milline mängumees aga Rafinha on? Aurelio selgitab: "Ma ei oska palju öelda, sest olen teda vaid videost näinud. Aga klipi järgi on Rafinha tehniline ja kiire. Nõrkuseid ei oskagi tuua, neid saab öelda alles siis, kui teda tundma olen õppinud."

Quintieril oli pakkumisi mujalt Euroopast, kuid talle lihtsalt meeldib Eestis

Kui Rafinha mängib Eestis esimest korda, siis itaallane Damiano Quintieri on Kalju fännidele juba vana tuttav. Ehkki viimane hooaeg jäi 25aastasel ääreründajal vigastuse tõttu vahele, vaatas Quintieri Kalju tegemisi pingsalt.

"Ta oli meid terve aasta jälginud. Vaatas internetist mänge ja kirjutas meile. Vaheaasta polnud Damianole hea," ütleb Aurelio ning lisab, et Quintieri vastu tundsid huvi ka klubid Itaaliast ja Maltalt, kuid saapamaalasele lihtsalt meeldib Eestis olla.

Lisaks Quintierile, Elhile ja Rafinhale olid täna Kalju treeningul kohal ka tänavu Viljandi Tulevikus mänginud Gerdo Juhkam, homme liitub meeskonnaga 19aastane talent Vlasiy Sinyavskiy, kes esindas Narva Transi.

Nõmme mändide all polnud täna kohal peatreener Sergei Frantsevit, kes peaks Eestisse tulema järgmisel esmaspäeval. Praegu on 56aastane venelane Moskvas treenerikoolitusel. Samuti oodatakse 21. detsembril meeskonna juurde vasakkaitsjat Andrei Sidorenkovi.