Saksamaa jalgpallikohtunik Manuel Gräfe, kes vilistab tänast karikamatši FC Augsburg - Dortmundi Borussia.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
16. detsember 2015, 11:46

ÕHTULEHT AUGSBURGIS | Karikamatši Augsburg - Borussia vilistab Eesti koondist oivalise otsusega õnnistanud kohtunik

Tänast Saksamaa jalgpalli karikavõistluste 1/8-finaali FC Augsburg - Dortmundi Borussia vilistab FIFA kategooriaga kohtunik Maunel Gräfe, kel on väga tähtis roll mängida ka Eesti jalgpallikoondise ajaloos.

Nimelt ohjas 2007. aastast FIFA kategooriat omav Gräfe 2011. aasta oktoobris Belfastis peetud EM-valikmängu Põhja-Iirimaa - Eesti, mille Sinisärgid 2:1 võitsid ja seeläbi EMi play-off'i jõudsid. Tolles mängus tegi Gräfe ühe oivalise, igati õige ja Eesti jaoks ülitähtsa otsuse.

Nimelt fikseeris Gräfe abikohtunik vahetult enne Konstantin Vassiljevi 2:1 võiduväravat suluseisu, ent Gräfe nägi õigesti, et pall oli läinud suluseisu-positsioonil seisnud Sergei Zenjovile Põhja-Iirimaa mängijast, mis tähendas, et suluseisu polnud.

Gräfe näitas assistendile: lipp alla, mäng jätkub. Kohe põrutas Kostja palli põhja-iirlaste värava ristnurka (selle löögiga teenis ta hiljem ka Hõbepalli) ning Põhja-Iirimaa mängijad asusid jõuliselt protesteerima.

Pärast mängu oli tige ka Põhja-Iirimaa toonane peatreener Nigel Worthington, aga küsimusele, miks ta ei nõua oma mängijatelt jalgpalli põhitõe - mäng käib vileni - täitmist, ta vastata ei osanud.

Praegune Augsburgi keskkaitsja Ragnar Klavan mängis toona veel AZ Alkmaaris ja tegi Belfastis kaasa terve kohtumise.