Tänavuse Tour de France'i esikolmik.Foto: AFP / Scanpix
Jalgrattasport
18. detsember 2015, 15:30

TÜLI MAJAS: Tour de France'i korraldajad võtavad tuuri UCI kalendrist maha

Maailma mainekaima velotuuri Tour de France'i korraldajad teatasid täna, et kõrvaldavad tuuri rahvusvahelise jalgrattaliidu (UCI) 2017. aasta kalendrist. Põhjuseks rahulolematus uue võistlussüsteemiga.Nimelt kiitis UCI heaks reformi, mille kohaselt hakkab eliitklubisid koondav World Tour alates 2017. aastast jagama oma litsentsi kolmeks aastaks varasema ühe asemel, kirjutab Reuters. See aga ei sobi Touri korraldavale Amaury Sport Organisationile (ASO), kelle arvates läheb säherdune reform vastuollu sportlike põhimõtetega ning muudab Touril osalejate ringi suletuks.ASO rõhutas oma teates, et jääb truuks euroopalikule mudelile, mis tähendab sportlikel põhimõtetel rajanevat avatud süsteemi. 

Tekkinud erimeelsused ei tähenda, et Tour või muud ASO korraldatavad suurvõistlused ära jääksid, ent tõenäoliselt ei võta kõik World Touri tiimid neist osa. 

ASO korraldab ka Hispaania velotuuri ehk Vueltat, klassikuid Pariis - Roubaix, Liege - Bastogne - Liege ning ühenädalasi velotuure Pariis - Nice ja Dauphine.

ASO ja UCI olid tülis ka aastatel 2005-08.