Ken Kallaste uues kuues.Foto: Zabrze Gornik
Jalgpall
22. detsember 2015, 19:01

Elu esimese välislepingu sõlminud Ken Kallaste: mõnus motivatsioonipauk!

Eesti jalgpallikoondise vasak(pool)kaitsja Ken Kallaste sõlmis täna 27aastaselt elu esimese välislepingu. Ta siirdub poolteiseks aastaks Poola kõrgliigaklubisse Zabrze Gornikusse.

„Ikka mõnus motivatsioonipauk," sõnas Poolas viibiv Kallaste Õhtulehele. "Eks see Eesti on natukene liiga ära ammendanud, ei tundnud jalgpallist enam sellist kaifi nagu oleks tahtnud. Väga rahul olen!"

Tegelikult tuli säärane uudis üpris üllatavalt, sest eelmisel nädalal treenis pikalt Nõmme Kaljus mänginud Kallaste Soome tippklubis Helsingi JKs. Kallaste sõnul tekkiski poolakate huvi möödunud nädalal.

Et Gornikul on tõsi taga, näitab seegi, et Magnus Pehrssoni käe all rahvuskoondise põhimeheks kerkinud Kallaste pidi vaid Poolasse kohale minema, meditsiinilise kontrolli läbima ja võis asuda asja ehk allkirjastamise kallale. Seda mõistagi juhul, kui mängumees ise asjast huvitatud on. Kallaste oli.

"Näha oli, et klubi soovib mind. Vaatasin klubi üle, tundus väga mõnus," muljetas Kallaste. Samas klubis mängis aastatel 2012-14 poolkaitsja Sergei Mošnikov, kes samuti Kallastet julgustas. "Hea variant, mine muidugi!" sõnas ta.

Liigatabelis paikneb Gornik 21 vooru järel 21 punktiga eelviimasel ehk 15. kohal. Tõsi, kaheksandal kohal asuv Konstantin Vassiljevi koduklubi Bialytsoki Jagiellonia edestab Kallaste värsket tööandjat üheksa vooru enne hooaja lõppu kõigest nelja punktiga.  

Nii vasakkaitses kui -poolkaitses edukalt mängida suutev Kallaste tunnistas, et tema lepingus on sees klausel, mis puudutab olukorda, kui Gornik peaks tulevaks hooajaks esiliigase langema. "Aga ma ei usu, et kukume," ütles Kallaste. "Gornik on piisavalt tugev meeskond, nad on lihtsalt natuke liiga palju viiki mänginud ja ebaõnne kogenud. Usun ,et tuleme välja sealt."

Kuivõrd Gorniku huvi oli kiire ja konkreetne, tasub uskuda, et ega Kallastet pinki lihvima ei toodud. Pallur ise mõistagi põhikoosseisu kohta välja hõigata ei saa, ent tema andmetel tehtigi talle pakkumine põhjusel, et nende põhivasakkaitsja sai viga.

Praegu on Poola liigas jõulupuhkus. Järgmine mänguvoor algab 12. jaanuaril, Gorniku trennid viis päeva enne seda. Homme kodumaale naasev Kallaste ei osanud veel öelda, kas ta liitub treeningutega 7. jaanuaril või pärast koondise sõprusmängu Rootsiga (6. jaanuaril Abu Dhabis). 

„Koondis pidi uurima, kas klubi on nõus, sest mäng ei toimu ametlikul päeval. Ma ei teagi, mis vastus sealt tuli," sõnas Kallaste.