Pierre-Emerick Aubameyang on küll enim skoorinud, ent mitte kõige sagedamini.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
24. detsember 2015, 13:27

GRAAFIK | Barcelona parim väravakütt ei mahu tippliigade võrdluses viie edukaima sekka, esikümnes Everton, kuid puudu Real (1)

Jõulud tähistavad Euroopa jalgpalli viies tippliigas* (Hispaania, Inglismaa, Saksamaa, Itaalia ja Prantsusmaa) sisuliselt ekvaatorit. Isegi kui mängudega pole päris poolele maale jõutud, on jõulupaus siiski verstapost, mille juures erinevat statistikat teha.

Kui kümmekond päeva tagasi võrdles Õhtuleht resultatiivsemaid klubisid, siis nüüd võtsime ette mängijad. Ja tulemustes on nii mõnigi üllatus. Näiteks nähtub allolevast graafikust, et kümne parima väravaküti seas pole ühtki Real Madridi mängijat, kuigi klubi ise on Hispaania liigas sahistanud 42 korda.

Et tulemus oleks maksimaalselt objektiivne vaatlesime lisaks üldisele väravate arvule ka seda, mitu väravat lööb mängija ühe mängu kohta ning mitu minutit igal esikümne mehel tabamuse kirjasaamiseks kulub.

Selgus, et muidu edetabeli tipus trooniv Pierre-Emerick Aubameyang ei suutnud teistes kategooriates oma esikohta kaitsta. Samuti koorus säärastest andmetest tõsiasi, et Leicesteri suurim väravakütt polegi Jamie Vardy, vaid hoopis Riyad Mahrez.

Mängumehed, kes on löönud vähemalt 10 väravat, kuid esikümnesse ei mahtunud: Odion Ighalo (Watford) 12 väravat, Imanol Agirettxe (Sociedad) 12, Cristiano Ronaldo (Real) 12, Lucas Perez (Deportivo) 12, Karim Benzema (Real) 11, Javier Hernandez (Leverkusen) 11, Michy Batshuayi (Marseille) 11, Bejamin Moukandio (Lorient) 11, Oliver Giroud (Arsenal) 10, Eder (Sampdoria) 10, Edinson Cavani (PSG) 10 ja Aritz Aduriz (Bilbao) 10.

Siinkohal tasub märkida, et löödud väravate arvuga esikümnest väljajäänud meeste kohta muud statistika ei tehtud, seega pole välistatud, et mõni ülalloetletud pallivõlur skooris veelgi tihemini kui Zlatan.

Mängitud mängud 24.12. seisuga: Prantsusmaal 19 mängu, Itaalias, Inglismaal ja Saksmaal 17 ning Hispaanias 16 (PS! Barcelonal 15).

PS! Loomulikult pole tegu 100% tõsiseltvõetava võrdlusega, sest vastasmeeskondade tase võib riigiti erineda, ent vahva vaatlus siiski.

* - viie tippliiga määratluse aluseks on UEFA liigade edetabel.