Jalgrattur Jan Ullrich on tuntumaid dopinguga vahele jäänud Saksamaa sportlasi.Foto: AFP / Scanpix
Doping
4. jaanuar 2016, 11:55

Saksamaa karm dopinguseadus: sportlane võib vangi minna kuni 3, arst-treener kuni 10 aastaks!

Saksamaal jõustus karm dopinguseadus, mille kohaselt võib positiivse proovi andnud sportlasi ning nende arste-treenereid nüüd oodata vangla.

Novembris Saksamaa parlamendi alam- ja ülemkojas ehk Bundestagis ja Bundesratis heakskiidu saanud seadus jõustus pärast selle allkirjastamist riigi presidendi Joachim Gaucki poolt. Seaduse kohaselt võib positiivse proovi andnud sportlasi või on keelatud ainete omamise eest süüdi mõistetud, karistada kuni kolmeaastase vangistusega. Isikutele, kes on sportlasi varustanud keelatud ainetega, sealhulgas arste ja treenereid, võib oodata lausa kümme vangla-aastat.

"See seadus tulnuks juba varem vastu võtta," vahendas portaal Inside the Games Saksamaa siseministri - kelle haldusalasse kuulub ka sport - Thomas de Maiziere sõnu. "Olen veendunud, et suudame selle seaduse abil võidelda spordidopingu ja selle taga seisvate kriminaalsete struktuuridega senisest tõhusamalt. See on Saksa riigi poolt selge sõnum puhta ja ausa spordi toetuseks."

Viimaste kergejõustiku dopinguskandaalide valguses rõhutas seaduse vajalikkust ka Saksamaa justiitsminister Heiko Maas: "Venemaal toimunut vaadates ei muutu dopinguprobleem mitte väiksemaks, vaid suuremaks."

Saksamaa olümpiaspordi konföderatsioon DOSB oli varem väljendanud seaduse suhtes kahtlusi - kartes oma sõltumatuse vähenemist -, kuid nüüd toetab seda. "Seadus sai mitu parandust, mis aitab nüüd spordil ja riigil koos võidelda dopingu vastu," seisis organisatsiooni avalduses.

Maailma antidopinguagentuuri WADA president, Sir Craig Reedie aga teatas, et see organisatsioon on "täielikult sportlastele kriminaalkaristuste määramise vastu". 

Seadus puudutab umbes 7000 Saksamaa profisportlast, kes kuuluvad rahvusliku testimisprogrammi alla - küll pole trellide taha sattumise ohtu tervisesportlastel. Sarnase seaduse on varem vastu võtnud mitu teist Euroopa riiki, sealhulgas Itaalia, Hispaania ja Prantsusmaa.

Viimastel aastatel on dopingukaristuse saanud mitu Saksamaa tippsportlast nagu näiteks jalgratturid Jan Ullrich ja Stefan Schumacher ning 2014. aasta Sotši taliolümpial vahele jäänud laskesuusataja Evi Sachenbacher-Stehle.