STAAR: Kristaps Porzingis (vasakul) on NBA karjääri alustanud muljetavaldavalt: 35 mänguga on lätlane keskmiselt visanud 13,1 punkti ja võtnud kaheksa lauapalli mängus.Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
6. jaanuar 2016, 06:00

Õhtuleht vestles Tallinnas noori talente otsinud korvpalliskaudiga: tean Eesti mängijaid hästi, olen siin juba viis-kuus aastat käinud

Läti NBA-ime avastaja: paar Eesti noorpallurit on väga head

Õhtuleht vestles Tallinnas noori talente otsinud korvpalliskaudiga: tean Eesti mängijaid hästi, olen siin juba viis-kuus aastat käinud.

Hispaanlase Salva Mendezi tööks on leida andekaid noormängijaid kogu Euroopast. Ehkki kivimitest teemandi leidmine pole lihtne, saab Mendez uhkustada: just tema avastas Kristaps Porzingise.

20aastane lätlane valiti mullu maailma tugevaima liiga NBA draft’is New York Knicksi poolt neljandana ning kuigi Porzingise talendis ei kaheldud, arvati, et suur äär näitab oma tõelist palet nelja-viie aasta pärast. Tegelikult on 221 cm pikkune pallur NBA ukse jalaga lahti löönud ning tõusnud Knicksi üheks tähtsaimaks mängijaks.

Umbes kümme aastat skaudina töötanud Mendez avastas Porzingise Lätis Liepajas mängitud turniiril. "Ta oli kõhn, oskas veidi visata, ent mängis ainult kümme minutit, sest väsis väga kiiresti. Aga mul oli tunne, et temast võib asja saada," selgitab kunagi Hispaania meistriliiga klubi Manresa noortesüsteemi kuulunud skaut. Muide, Porzingist avastades oli Mendez tööpostil olnud vaid kaks nädalat.

Verehaigus jättis Porzingisele jälje

"Ütlesin, et Porzingis meeldib mulle. Seepeale arvati, et olen hull, temast ei saa profimängijat. Aga jälgisin teda, käisin külas ja kogusin videoid," ütleb Mendez. Lätist siirdus Porzingis Hispaaniasse, kus Mendez pakkus noormeest ainult ühele klubile: Sevillale.

Mõistagi ei teadnud Mendez toona, et Porzingisest saab aastate möödudes NBA täht. "Mul oli lihtsalt tunne, et temast võib midagi tulla. Nägin midagi erilist, ent ma pole mingi guru: sel korral lihtsalt vedas," ütleb Barcelonas sündinu muheledes.

Sevillaski arvati alguses, et Mendez on hull. Milleks meile kõhn ja halva võhmaga pallur, kes oskas põhimõtteliselt vaid visata, mõeldi seal. Mendez ei andnud aga alla ning veenis Sevilla klubijuhte Porzingisele võimalust andma.

Miks aga pakkus Mendez Porzingist vaid Sevillale? "Veidi enne Porzingise Hispaaniasse saabumist "viisin" Sevilla noortetiimi grusiin Beka Burjanadze. Mulle väga meeldis, kuidas klubi temaga töötas, Burjanadze jõudis lõpuks ka Hispaania meistriliigasse. Mõtlesin, et miks mitte Kristapsiga sama teha," seletab Mendez.

Eestis on Porzingist meenutavaid noori

Muide, Porzingise kohal oli üks suur küsimärk: miks on noorukil niivõrd kehv võhm, et ta ei suuda treeninguid täiskoormusel kaasa teha. Lätlane viidi arstide juurde, kus selgus, et Liepajas sündinul on aneemia ehk kehvveresus.

"Alustasime ravi ning poole aasta pärast oli kõik korras. Porzingis hakkas kaalu juurde võtma ja pikkust viskama ning suutis treeninguid täismahus kaasa teha," ütleb endine mängujuht.

Ehkki Porzingis on USAs ning Mendez rändab mööda Euroopat, suhtlevad nad tänini. Skaut käis novembris vaatamas Knicksi lahingut LeBron Jamesi Cleveland Cavaliersiga ning pärast mängu said vanad tuttavad taas kokku.

Mida arvab Mendez aga Eesti noortest? Tänavu mitmendat aastat järjest Tallinnas Baltic Sea Basketball Cupi jälgiv skaut tunnistab, et häid mängijaid on nii Eestis, Soomes, Rootsis kui Lätis, ehkki kahel viimasel pole vigastuste tõttu kõiki parimaid rivis.

Maarjamaa poistest meeldivad Mendezile enim 16aastane Sander Raieste ja 15aastane Henri Drell. "Nad on sarnased pallurid: umbes kahemeetrised, mängivad viskava tagamängija või väikese ääre positsiooni, on kleenukesed ja pikkade kätega ning oskuslikud. Sellised pallurid meeldivad mulle väga ning Drell ja Raieste meenutavad natuke Porzingist. Ainult et nad pole nii pikad," ütleb Mendez naerdes. Muide, Raiestet hindab skaut 16aastaste seas Eesti andekaimaks.