TÜ/Rock kaotas CantuleFoto: Aldo Luud
Korvpall
6. jaanuar 2016, 20:53

REPORTAAŽ | KUI VALUS! Žabase supermängust jäi Rockile lõpuminutite thrilleris väheks (3)

Eesti korvpallimeister Tartu Ülikool/Rock kaotas FIBA Europe Cup'i vahegrupivooru teises kohtumises kodus ülimalt napilt 83:87 Itaalia klubile Cantu.

Kohtumise eel rääkis Rocki peatreener Gert Kullamäe, et kaitse võti seisneb Cantu tagameestele vastu saamises ning algus tõotaski just seda. Kanada viskekahur Brady Heslip tabas alustuseks kohe kaugviske.

Ehkki Cantu jätkas kaugelt pommitamist, jäi avaveerandil enim silma üks: Saapamaa klubi pallurid olid Rocki omadest korvi all üle. Nii JaJuan Johnson kui Amedeo Tessitori mürgeldasid korvi all lõvidena, noppides ründelaudu ning visates punkte.

Kuigi kaitses oli Rockil Cantu suurtega esialgu probleeme, siis rünnakul suudeti Brian Harperile ja Janar Taltsile välja mängida igati korralikud kohad, mille mehed ka ära kasutasid. Muide, Karolis Petrukonise sekkumisega parenes tunduvalt ka Rocki lauavõitlus.

Žabas vs Hodge

23:23 lõppenud avaveerandi järel läks lahti aga tõeline mängujuhtide šõu. Cantu rünnakute dirigent Walter Hodge jagas suurepäraseid sööte vasakule-paremale, skoorimise jättis Puerto Rico pallur teistele. Seetõttu pole ime, et Hodge sai avapoolajaga kirja kaheksa korvisöötu.

Rocki poolelt ei jäänud Hodge'ile alla Leedus sündinud, ent 15aastaselt Kanadasse kolinud Evaldas Žabas. 188cm pikkune energiapomm tabas kaugviskeid ning oli tavapäraselt terav. Tasuks esimese poolajaga kogutud 14 silma.

Teisel veerandajal suutis Rock paremini toime tulla ka Cantu korvialuste jõududega ning Talts säras kaitses: eestlane blokeeris avapoolajal 11 punkti kogunud Johnsoni viske!

Et Rock tegi poolaja viimase viie minuti ja seitsme sekundiga võimsa 12:0 spurdi ning Cantu viskas mööda kõik kaheksa viimast pealeviset, polnud ime, et teisele poolajale läksid Kullamäe hoolealused 41:37 eduseisus.

Kolmandat veerandaega alustati tõelise viskekontserdiga. Kaugviske tabas Žabas, tabas Hodge, ent eriti vägevas hoos oli Rocki korvialune jõud Talts: Eesti koondislane sopsas tervelt kolm kaugviset!

Ülipingelised lõpuminutid

Samuti oli selge, et kui mängu alguses suutis Cantu korvi all üle olla, siis nüüd polnud sellest haisugi. Seda üritas heastada aga Hodge, visates kolmandal veerandajal 11 punkti. Kolmepunktijoone tagant oli täpne ka Johnson, kes sai veerandaja lõpuks kirja 18 silma.
Eriti võimsa lõppakordi pani aga Gert Dorbek. Rock oli kolm sekundit enne kolmanda veerandaja lõppu taga 58:60, ent Dorbek sopsas kaugviske, mis ajas Tartu publiku täiesti pöördesse.

Viimased kümme minutit oli kui eelnevate veerandaegade peegelpilt: mäng oli võrdne ja Taaralinna klubi fännid elasid omadele pööraselt kaasa. Kui kaheksa minutit enne lõppu Tanel Kurbas pealt pani, rõõmustati veelgi valjemini kui Dorbeku kaugviske peale.

Suurepärast hoogu jätkas ka Žabas. Leedu kanadalane või Kanada leedulane – võtke, kuidas tahate – sopsas 6.52 enne lõppu rünnaku viimastel sekunditel täiesti tagasihüppelt ja kahe vastase vastu hullu kolmese, mis viis Rocki ette 68:66.

3.08 enne lõpuvilet oli Rock tänu Žabase, Petrukonise, Tanel Kurbase ja Brian Harperi korvidele peal 80:75. Cantu tegi aga kiirelt 7:0 spurdi, mille lõpetas Brady Heslipi kaugvise. Sööduandjaks mõistagi Hodge...

Jonni ei jätnud aga Žabas, kes seisu kohe viigistas: 82:82. Eriti valusalt vastas aga rünnak hiljem lõpuks 19 silma kirja saanud Awadu Abass, kes sopsas ülitähtsa ja sisuliselt mängu otsustanud kaugviske. Lõpusekunditel polnud Rockil kahjuks rohkemaks jaksu ning 83:87 kaotus oli tõsiasi. 

Rocki resultatiivseimana tõi Žabas 26 punkti ja kuus lauapalli, Talts lisas 17 silma. Cantu skoorikuningaks tõusis 24 punktiga Johnson, kes noppis ka üheksa lauapalli. Hodge'i arvele jäi lõpuks 14 punkti ja 13 korvisöötu.

Teise meie vahegrupi kohtumise võitis Chalon, alistades 96:77 Krasnojarski Jenissei. Cantul ja Chalonil on 2 võitu, Rockil ja Jenisseil 2 kaotust.