Paul Keres 100 - 2-eurose mälestusmündi ja postmargi esitlus Eesti Panga muuseumis.Foto: Stanislav Moškov
Spordivaria
7. jaanuar 2016, 13:48

GALERII | Paul Keres jäädvustati 2-eurosele mündile ja postmargile (1)

Eesti Panga muuseumis esitleti Paul Kerese 100. sünniaastapäeva puhul välja antud malelegendi portreega 2-eurost käibemünti ja postmarki.

Mündi saamisloost rääkides rõhutas Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik, et tegemist on esimese Eesti euromündiga, millel on kujutatud mõne inimese portree. Kui mitmedki meenemündid on mõeldud pigem kollektsionääridele ning saanud hõbeda- või kullalisa, siis nüüd on tegemist käibemündiga, mida valmistati pool miljonit tükki. Tõsi - Kaasik usub, et ringlusse neid liiga palju ei jää, sest pala on numismaatikutele magus.

Kerese mälestusmünte saab Eesti Pangast ja Omniva e-poest hakata ostma homme kella 12st. 

Eesti Post ehk Omniva andis aga välja postmargi, millel on samuti kujutatud Kerese portree (nii mündi kui ka margi portree autor on Aime Kuulbusch) ja malendid. Margi nominaalväärtus on 65 senti. Eesti Posti juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul on sportlastele pühendatud margid filatelistide seas väga nõutud ning kindlasti saab ka Kerese margist kuum kaup. Marke valmistati tunduvalt vähem kui meenemünte - "kõigest" 60 000 tükki.

Nii mündi kui ka margi kujunduse autoriks on Pärnu mees Riho Luuse, kes ligi pool sajandit tagasi õppis samas koolihoones, kus oli käinud ka Keres. Siis malelegend veel elas ja mõttemäng oli Luuse sõnul erakordselt populaarne - tema klassis oskasid käike kõik.

Mündist rääkides tõdes kunstnik, et palju oli ette antud: väikesele ruumile peavad ära mahtuma portree, sõnad "Paul Keres" ja "Eesti" ning aastaarv (samad nõuded olid ka margile). Järelejäänud ruumile on mahutatud paar malelaua ruutu ja kaunis kompositsioonis vigurid. Tulemus on nägus.

Kerese 59-aastaseks jäänud eluteed meenutas kirjamees Paavo Kivine. Esitluse ametliku osa järel mängiti neli emotsionaalset välkpartiid Eesti paremikku kuuluvate noormaletajate ja Eesti Panga töötajate vahel.