Kristina Šmigun-Vähi 2006. aasta Torino olümpial.Foto: MATI HIIS
Doping
7. jaanuar 2016, 19:08

Rootsi suusaäss: Kristina Šmiguni tagasitulek oli kummaline (17)

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) lõpetas eile ligi kaks aastat pika vaikuse 2006. aasta Torino taliolümpial võetud dopinguproovide teemal. ROK esitas teatavasti Kristina Šmigun-Vähile 2013. aasta detsembris kahtlustuse seoses tema 2006. aasta proovidest leituga. 

ROK avaldas oma kodulehel teate pealkirjaga "Toimunud on Torinos võetud dopinguproovide ulatuslik järeltestimine", kus seisab: "1219 Torino olümpial võetud dopinguproovist järeltestiti 489 proovi Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) poolt akrediteeritud Lausanne'i laboris, kus neid on hoitud pärast võtmist ja olümpiamängudel tegutsenud Orbassano laboris esmast kontrollimist.

Uudise ilmsikstuleku järel küsis Rootsi Rahvusringhääling kommentaari kolmekordse olümpiamedalisit (1 kuld, kaks hõbedat) Anna Haagi käest, kes jäi 2010. aasta olümpial Vancouveris 10km vabatehnikasõidus neljandaks.

Hõbeda võitis aga Šmigun-Vähi ning ehk poleks eestlanna nii heas hoos olnud, kui Torino mängude järel oleks avastatud, et meie sangar kasutas dopingut. Teoreetiliselt oleks see avanud Haagile tee poodiumile.

"On kohutav, et läheb tervelt kümme aastat aega, et sotid selgeks teha. Eriti kurb on see neile, kes Torinos medaleid võitsid," ütles 29aastane Haag. "Loodan, et [Šmigun-Vähi] küsimus lahendatakse, kas ta kasutas dopingut või mitte. Teadmatus pole kellegi jaoks hea: ei Eestile ega suusatamisele tervikuna."

Suusasprinter Emil Jönssoni tüdruksõbralt küsiti lisaks, kas ta on kunagi võisteldes tundnud, nagu kasutaks keegi konkurentidest keelatud aineid. "Ei, ent mäletan Vancouveri olümpiat ja arvasin: Šmigun-Vähi tagasitulek on kummaline, ta võistles väga vähe." 

Nimelt jättis praeguseks 38aastane eestlanna lapse sünnitamise tõttu vahele kaks hooaega: 2007/08 ja 08/09. 2008. aasta juunis sünnitas Šmigun-Vähi tütre Victoria-Krisi.