Mälestustahvlil olev ingliskeelne tekst oleks grammatiliselt ja stiililiselt korrektne järgmiselt: The monument erected on January 7, 2016 commemorates the 100th birth anniversary of the famous Estonian grand master Paul Keres. The great chess player brought glory to Estonia all over the world. On the chessboard is one of his last games. Foto: Narva linnavalitsus
Eesti uudised
8. jaanuar 2016, 16:53

Narvas püstitati Paul Keresele vigadest kubisev mälestustahvel (16)

Narva linnavalitsus avas neljapäeval, Paul Kerese 100. sünniaastapäeval Narvas malesuurmeistrile pühendatud mälestusmärgi. Piinlikuks teeb selle aga asjaolu, et mälestusmärgil olev eesti- ja ingliskeelne tekst kubiseb õigekirjavigadest.

Teadupärast on Paul Kerese sünnilinnaks Narva, kus ka üks linnatänavatest kannab tema nime. Põlistamaks Kerese pärandit, tahtis linnavalitsus püstitada suurmeistri sajandaks sünnipäevaks mälestusmärgi.

Selleks loodi sihtasutus Kerese Mälestusmärk, mille juhatuse liikmeteks on ettevõtja Aleksandr Brokk ja Narva linna linnavolikogu kultuuri- ja spordikomisjoni esimees Vladimir Butuzov.

Paul Kerese mälestusmärgi valmistas skulptor Aivar Simson ja mälestusmärgi valmimist ja püstitamist toetasid Narva ettevõtja Aleksandr Brokk ning Narva linn.

Mälestusmärk avatigi pidulikult 7. jaanuaril, kuid siis selgus piinliku tõigana, et mälestusmärgi juures oleva tahvli eesti- ja ingliskeelne tekst kubiseb grammatikavigadest.

Alustame eestikeelsest tekstist. Mälestusmärgil on kirjutatud kuupäev 7. Jaanuar suure algustähega, kuid peaks olema väiksega. Viimases lauses peaks sõnapaari suurmeistri Paul Kerese asemel grammatiliselt õige suurmeister Paul Kerese.

Ingliskeelne tekst on aga veelgi vigaderohkem.

Mälestusmärgi valmistas skulptor Aivar Simson, kelle sõnul tegi tema vaid skulptuuri, mitte aga selgitava tekstiga mälestusplaati.

Simsoni sõnul on tal kahju, et selline rumal apsakas on varjutanud Paul Kerese mälestusmärgi avamist. "Narva on väga tore ja eestimeelne linn, kuid ikka juhtub," lisas ta samas.

Õhtulehe toimetus palus kommentaari ka Narva linnavalitsuselt, kuid reedese tööpäeva õhtuks polnud vastust veel laekunud.