Tour de Ski lõputõusFoto: GIUSEPPE CACACE
Talisport
11. jaanuar 2016, 16:46

Tour de Ski ränkraske lõputõusu idee sündis saunas! "Rada oli varem läbi sõidetud kevadel ja mäest alla!" (2)

Murdmaasuusatamise mitmepäevasõidu Tour de Ski algusest sai tänavu mööda 10 aastat ning loomulikult on asjaosalistel tuuri alguse kohta rääkida põnevaid lugusid.

FISi koduleheküljele antud intervjuus pajatas FISi murdmaasuusakomitee esimees Vegard Ulvang, et tuuri konkreetne idee sündis saunas tema ning toonase võistlusdirektori Jürg Capoli mõttetöö tulemusel.

"Lõputõusuidee pärines Capolilt ja Val di Fiemme suusakeskuse töötajatelt, mida tutvustati meile kui "lihtsat Alpi mäge". Ainult Jürg oligi selle raja varem läbi sõitnud, kuid seda ka kevadel ja hoopis mäest alla. Kui nägime ise mäge esimest korda, olime šokeeritud. Võistluseelsel õhtul protesteerisid kõvasti ka sportlased ja treenerid," rääkis Ulvang.

Ometi jäi peale suusajuhtide soov ning juba kümme korda on sportlased end proovile pannud. "Alates esimesest korrast on mäkketõusust saanud televisioonis kõige vaadatum murdmaasuusatamise sündmus. See on loomulik, et pealtvaatajad tahavad näha sportlaste maksimaalseid füüsilisi võimeid," põhjendas Ulvang.