Paarisaeruline neljapaat pildil vasakult Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo suvisel Viljandi järvel.Foto: LAURA OKS
Sõudmine
12. jaanuar 2016, 07:11

Olümpiaks valmistuvad sõudjad lendasid Portugali treeningbaasi, mille ehitamist juhendas Matti Killing

Treener Matti Killingu käe all oma teiseks ühisolümpiaks valmistuv sõudmise neljapaat (Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä) muutis võrreldes mulluse MM-hooajaga ettevalmistusskeemi ning naasis neljanda kohaga lõppenud Londoni OMi eelse mudeli juurde.

Nimelt lendasid sõudjad laupäeval Põhja-Portugali, Sindi-suurusesse Pocinho asulasse, kus saavad nautida vastvalminud treeningkeskuse mõnusid ja kõigi aegade esimeste külaliste au. Treeningud toimuvad Killingu sõnutsi Pärnu jõe mõõtu veekogul.

"Kui tavaliselt oleme viimastel aastatel jaanuaris suuskadel, kas Jõulumäel või Santa Catherinas (Itaalia), siis konkurentidega sammu pidamiseks peame nüüdki rohkem vett saama," selgitas treener Killing sõudeliidu kodulehele.

Ta lisas, et vormi ajastamisel on oluline tähele panna, et olümpiamängud toimuvad MM-ist ligi kuu aega varem, mistõttu tuleb ka vormikõverat selle võrra varasemaks rihtida (OMi sõudmisvõistlus toimub 6.-13. augustini, möödunud MMi pronksine A-finaal sõuti 5. septembril - M.T.).

"Kui tähelepanelikult jälgida, siis on meie vorminäitajad hakanud tõusma juulis, mil oleme Luzerni MK-etapil jõudnud poodiumile ja hoidnud seda tõusu maailmameistrivõistlusteni," sõnas Killing. "Ning aegadel, kui Euroopa meistrivõistlused jäid septembrisse, jõudsime tehtud töö pealt ka seal medalivõitudeni." 

Killing juhendas ehitajaid meilitsi

Muide, Euroopa Liidult saadud kaheksa miljoni euro eest rajatud Pocinho treeningbaas sai kasutusloa vahetult enne eestlaste saabumist, mis tähendab Killingu sõnutsi, et valik kätkeb endas ka teatavaid riske. 

"Oleme esimesed ja siiani ainsad asukad suures, sadakond sportlast mahutavas kompleksis," ütles Killing "Juhendasin ehitajaid kirja teel meile vajalike paadiriiulite ja väljumissildade ehitamisel. Soovide kaardistamisel tegime palju koostööd Šveitsi neljapaadi treeneri Eduard Blanc'iga, kusjuures külastasime detsembris ka ise treeningpaika.

Ühtepidi on võimalik sõuda 28 kilomeetrit, mis aitab vältida üksluisust ning annab emotsionaalselt hea fooni. Viimane on kogenud ja rutiinis atleetidele hetkel väga tähtis. 



Tundub, et šveitslastele ka koht väga meeldib, sest veebruaris tulevad kõik Euroopasse jäänud koondislased koos meiega harjutama ja hülgavad oma varasemad Portugali treeningkohad, sest nendes ei olevat tingimused piisavalt head."

Ühtlasi avaldas Killing, et kavatseb veebruaris šveitslastega, kes on viimasel kolmel MMil kuue parema sekka jõudnud, koostööd teha.