Gert Kullamäe mängijaid juhendamas.Foto: Aldo Luud
Korvpall
12. jaanuar 2016, 14:57

Siberisse jõudnud Rock jättis kaks meest Tartusse. Kelle?

Tartu Ülikool/Rocki peatreener Kullamäe: Jenissei võib mängida hurraa-korvpalli, ent neil pole praegu vist kõige paremad ajad (1)

Eesti korvpallitšempion Tartu Ülikool/Rock kohtub homme FIBA Europe Cup'is võõrsil Krasnojarski Jenisseiga. Eesti aja järgi kell 14.10 algavas mängus on peatreener Gert Kullamäe kasutada kümme mängijat. 20aastane Saimon Sutt ja 22aastane Kristen Meister jäid Tartusse, et mängida esiliigat.

Rock jõudis Siberis asuvasse Krasnojarskisse kohale meie aja järgi eile veerand tundi enne südaööd. Lennati läbi Peterburi ning homsesse mängupaika jõudes tervitas meistreid 29-kraadine pakane.

Sarnaselt Rockile on ka Jenissei Europe Cup'i vahegrupivoorus võiduta: alla on jäädud nii prantslaste Chalonile kui Itaalia klubile Cantu FoxTown. Muide, läinud nädalal kaotas Jenissei kodus Chalonile 77:96.

Jenissei seikleb pidevalt Ameerika mägedel

"Minu arvates on Jenissei selline meeskond, et nad võivad mängida väga hästi või väga halvasti. Täiesti üles-alla sats," ütleb Kullamäe. "Jenissei on viimasel ajal kodus järjest peksa saanud ning tundub, et neil ei pruugi praegu parimad ajad olla."

Endine viskekahur jätkab: "Jenisseil teevad mustanahalised mängu ja vene poisid aitavad ka. Usun, et Chalonil ja Cantul on Jenisseist rohkem kvaliteeti, ent korraliku tasemega meeskonnaga on ikka tegemist."

Jenissei põhitegijateks on ameeriklased David Kennedy ja Delroy James. Ühisliigas keskmiselt vastavalt 14,3 ja 13,3 punkti viskavatele ning 6 ja 7,1 lauapalli võtvatele leegionäridele sekundeerivad Denis Zahharov (keskmiselt 11,3 silma mängus; mängis mullu koos Sten-Timmu Sokuga Moskva Dinamos) ja järjekordne ameeriklane Tony Taylor (10,5). Eurosarjas on meeskonda oluliselt aidanud ka venelane Pavel Spiridonov (Europe Cupis keskmiselt 11,5 punkti ja 5,3 lauapalli).

Mis võiks olla Jenissei Achilleuse kannaks? "Mingil hetkel mängivad nad individuaalselt ja suure hurraaga. Kui Jenisseil mäng läheb, siis on kodusaalis nendega raske. Aga hurraa-korvpall on alati selline, et kui hästi läheb, on kõik okei, ent viimases Ühisliiga mängus Volgogradi Krasnõi Oktjabri vastu olid nad poolajaks 19ga peal, lõpuks said aga kaheksaga peksa," selgitab 44aastane Kullamäe.

Kui läinud aasta lõpus rääkis Kullamäe nagu poleks mees Rocki rünnakuga rahul, siis mängudes Chaloni ja Cantu vastu on vastaste korvi treeneri arvates päris hästi rünnatud. "Meil on vaja samasugust hoogsust ja emotsiooni kui eelmine nädal [Tartus] Cantu vastu," sõnab kahekordseks Eesti aasta korvpalluriks nimetatu.

Kullamäe küsis Varrakult infot

Kui eelmise nädala kaotusmänguks Cantu vastu oli Rockil kasutada Itaalias Vareses mängiva Kristjan Kanguri koduklubi märkmed Cantu mängijate kohta (tänu Kangurile, mõistagi), siis Jenissei kohta uuris Kullamäe BC Kalev/Cramo peatreener Alar Varrakult. Pole ka ime, sest Cramo mängib koos Jenisseiga Ühisliigas ning oli Venemaa klubiga koos Europe Cup'i alagrupis. Kui eurosarjas sai Cramo kaks kaotust, siis Ühisliigas alistati Jenissei detsembris koduväljakul 80:70.

"Uurisin Varrakult, kuidas nad teatud pallurite vastu mängisid, kes keda kaitses võttis. Aga see on selline info, et vahel polegi sellega midagi peale hakata. Nii ongi teave rohkem endale ja kindluse mõttes," lausub alates 2012. aastast Rocki juhendav treener.

Muide, Rocki mängu võib mõjutada üks faktor: ajavahe. Nimelt on kell Krasnojarskis Eesti ajanäitajatest viis tundi eespool. Kas Kullamäe ei karda, et ajavahe karuteene teeb? "Meil puudub sellega igasugune kogemus, vaid Tanel Sokk on Cramoga siin käinud. Vaatame jooksvalt, kuidas ja kas ajavahe mõjub."