Prantsusmaa käsipallikoondise liider Nikola Karabatic tähistamas mullu jaanuaris võidetud MM-tiitlit.Foto: MOHAMMED DABBOUS
Käsipall
13. jaanuar 2016, 08:00

KÄSIPALLI EM | Musting ja Lillsoo hinnang A- ja B-alagrupile: kes hullab ja möllab, kes saadetakse ruttu tuttu? (2)

Reedel, 15. jaanuaril algavad Poolas iga kahe aasta tagant peetavad meeste käsipalli Euroopa meistrivõistlused. Õhtuleht palus tähtsa võistluse eel Põlva Serviti ja HC Kehra peatreeneritel Kalmer Mustingul ja Indrek Lillesool prognoosida, mis alagruppides juhtuma hakkab. Täna võtame ette alagrupid A ja B.

A-alagrupp (mängitakse 15., 17. ja 19. jaanuaril Krakowis): Prantsusmaa, Poola, Makedoonia, Serbia.

Prantsusmaa on valitsev Euroopa ja maailmameister ning Londoni olümpiavõitja. Nad on viiekordsed maailmameistrid ning EMi võitnud kolmel korral (2006, 2010, 2014). Korraldaja Poola võitis mulluse MMil pronksi. EMi parim tulemus on 2010. aasta neljas koht.

Makedoonia mängib finaalturniir neljandat puhku, 2014 saavutati 10. koht. Serbia on pärast Montenegro eraldumist (2006) jõudnud finaalturniirile jõudnud kolm korda. Parim tulemus – hõbemedal – pärineb koduselt EMilt 2012. Kahe aasta eest lepiti 13. kohaga.

Kalmer Musting (KM): "Prantsusmaa on sisuliselt kõikide võistluste võitja. Kuigi neil on sellel aastal olnud koosseisuga probleeme, on nad ikkagi terve turniiri suurfavoriidid. Teisena pääseb grupist edasi Poola ning kolmandana Makedoonia. Makedoonlaste superstaari Kiril Lazarov (alumisel pildil) on Eestis ka käinud, hirmtugev mängija. Serbia jätaksin edasipääsejate hulgast välja."

Indrek Lillsoo (IL): "Tegu on väga tugeva grupiga, raske ennustada, kes läheb edasi. Arvan siiski, et Prantsusmaa saab edasi, siis korraldajamaa Poola. Makedoonia ja Serbia vahel valides valiks pigem Makedoonia. Neil on kindel liider vasakukäelise Lazarov näol olemas, äkki tema teeb ja otsustab ära."

B-alagrupp (mängitakse 15., 17. ja 19. jaanuaril Katowices): Horvaatia, Island, Valgevene, Norra.

Horvaatia on Hispaania, Prantsusmaa ja Venemaa kõrval neljas riik, kes osalenud kõigil senisel 11-l EM-finaalturniiril. Kulda neil ette näidata pole, küll aga kaks hõbedat ja kaks pronksi. 2014 kaotati pronksimängus Hispaaniale. 10. korda EMil mängiva Islandi ainus medal on 2010. aasta pronks, 2014 saadi 5. koht.

Valgevenele on tänavune EM-finaalturniir rahvuskoondise ajaloo neljas. 2014 oldi 12ndad, parim tulemus on 1994. aasta 8. koht. Kuus korda EMil mänginud Norra pole suutnud enamat 6. kohast, 2014 lepiti 14. kohaga.

KM: "Alagrupist läheb edasi Horvaatia esimesena, Island teisena, Norra kolmandana. Valgevene on grupi autsaider. Nende liider, Siarhei Rutenka, pole enam Barcelona meeskonnas. Käisin Riias hiljuti turniiri vaatamas, ei jätnud nii tugevat muljet."

IL: "Panustaksin Horvaatia peale, Islandi paneks teiseks ning Norra kolmandaks. Balti liigas mängime Valgevene klubide vastu ning nende rivistus on osad mehed ka rahvuskoondises. Ma arvan, et veel need mehed nii kõrgele ei vea välja."

Homme avaldame C- ja D-alagruppide eelvaate ning reedel saab Õhtulehe veebilehelt lugeda Mustingu ja Lillsoo ennustust EMi medalikolmiku kohta.

Võistlussüsteem ja Rio olümpiale kvalifitseerumine: EM-finaalturniiril osaleb 16 riiki, kes on jaotatud nelja alagruppi. Igast alagrupis pääsevad kolm paremad vahegruppi (omavaheliste mängude tulemused võetakse kaasa), millede kaks paremat jätkavad poolfinaalides. Peetakse ka 5. ja 7. koha kohtumine.

EMi tulemused on olulised ka Rio de Janeiro olümpiat silmas pidades. Euroopa meister (või kui võidab juba mulluse MM-tiitliga Riosse pääsenud Prantsusmaa, siis finaali kaotaja) tagab olümpiapääsme ning aprillis peetavatele lisavalikturniiridele pääsevad kaks paremat meeskonda, kel seda pääset veel pole.

2015 MMiga tagasid lisavalikturniiril koha Poola, Sloveenia, Hispaania, Saksamaa, Taani, Horvaatia. Kui keegi neist võidab EMi (või pälvib Prantsusmaa järel hõbemedali) ja jõuab seeläbi otse Riosse, pääseb mulluse MMi tulemuse põhjal lisavalikturniirile Makedoonia. EMiga lisandub olümpia lisavalikturniirile aga igal juhul kaks koondist.