Rootsi koondislane Niclas Ekberg viskel.Foto: FAYEZ NURELDINE
Käsipall
14. jaanuar 2016, 08:00

KÄSIPALLI EM | Mustingu ja Lillsoo hinnang C- ja D-alagrupile: kas Skandinaavia trumpab seekord Balkani üle? (1)

Reedel, 15. jaanuaril algavad Poolas iga kahe aasta tagant peetavad meeste käsipalli Euroopa meistrivõistlused. Õhtuleht palus tähtsa võistluse eel Põlva Serviti ja HC Kehra peatreeneritel Kalmer Mustingul ja Indrek Lillesool prognoosida, mis alagruppides juhtuma hakkab. Tänases menüüs on alagrupid C ja D.

C-alagrupp (mängitakse 16., 18. ja 20. jaanuaril Wroclawis): Hispaania, Rootsi, Saksamaa, Sloveenia.

Kõigil 11-l EMil mänginud Hispaania pole kordagi võitnud kõige kirkamat medalit, aga ette on näidata kolm hõbedat ja kaks pronksi (sh 2014). Rootsi on nelja kullaga (1994, 1998, 2000, 2002) EMi kõige edukam riik, aga pärast neljandat tiitlit pole esinelikusse jõutud, 2014 saadi 7. koht.

2004. aasta Euroopa meister Saksamaa osales EMil viimati 2012, kui saavutati 7. koht. Sloveenia parimaks tulemuseks on 2004. aasta hõbemedal, 2014 EMist jäädi kõrvale, 2012 pälviti 6. koht.

Kalmer Musting (KM): "Kõige ühtlasem ja tugevam grupp, tõeline surmagrupp. Hispaania on hirmkõva, peaksid edasi minema esimestena, Rootsi teisena. Sakslastel on palju vigastusi, viis meest neil väljas, kelle hulgas ka tiimikapten, aga eelistaks ikka neid üle Sloveenia. Samas kui vahegruppi võetakse kaasa 0 punkti, siis on kohamängudele raske pääseda."

Indrek Lillsoo (IL): "Väga ühtlane ja huvitav grupp. Segane järjestus ning raske ennustada. Hispaania peaks olema natukene kõvem teistest, aga Saksamaa, Rootsi ja Sloveenia on kõik kõvad meeskonnad, väga ühtlased. Teiseks asetaksin Rootsi ning kolmandaks Saksamaa, Sloveenia jätaksin välja. Saksamaa läbis mõni hooaeg tagasi verevahetuse, aga noored on tõestanud, et nad suudavad kõvasti mängida. Viis meest väljas, see on nende jaoks väga raske seis, aga nad on võimelised edasi saama."

D-alagrupp (mängitakse 16., 18. ja 20. jaanuaril Gdanskis): Taani, Ungari, Venemaa, Montenegro.

Taani EM-medalite kollektsioonis on kaks kulda (2008 ja 2012), üks hõbe ja kolm pronksi. Kahe aasta eest kaotati kodupubliku ees finaalis Prantsusmaale. Kümme korda EMil osalenud Ungari parim tulemus on 6. koht (1998), kahe aasta oldi kaheksandad.

Venemaa parimad tulemused jäävad EMide algusaastate kanti, kui alates 1994. aastast saavutati järjest teine, esimene, neljas ja teine koht. Seejärel pole Venemaal esinelikusse asja olnud, 2014 saadi 9. koht. Montenegro on pärast Serbiast eraldumist mänginud EM-finaalturniiril kahel korral – 2008 saadi 12. ja 2014 viimane ehk 16. koht.

KM: "Taani peaks olema alagrupi favoriit, kellele järgneb ühtlane kolmik Ungari, Venemaa ja Montenegro. Taani järel läheb edasi Ungari, Venemaa jätaksin kolmandaks. Ma tean Vene treenereid ning ma usaldan neid, nad lähevad kolmandana edasi."

IL: "Sellest seltskonnast loen Taanit ja Ungarit kõige kõvemaks, Venemaa kolmanda. Montenegro jätaksin neljandaks."

Võistlussüsteem ja Rio olümpiale kvalifitseerumine: EM-finaalturniiril osaleb 16 riiki, kes on jaotatud nelja alagruppi. Igast alagrupis pääsevad kolm paremad vahegruppi (omavaheliste mängude tulemused võetakse kaasa), millede kaks paremat jätkavad poolfinaalides. Peetakse ka 5. ja 7. koha kohtumine.

EMi tulemused on olulised ka Rio de Janeiro olümpiat silmas pidades. Euroopa meister (või kui võidab juba mulluse MM-tiitliga Riosse pääsenud Prantsusmaa, siis finaali kaotaja) tagab olümpiapääsme ning aprillis peetavatele lisavalikturniiridele pääsevad kaks paremat meeskonda, kel seda pääset veel pole.

2015 MMiga tagasid lisavalikturniiril koha Poola, Sloveenia, Hispaania, Saksamaa, Taani, Horvaatia. Kui keegi neist võidab EMi (või pälvib Prantsusmaa järel hõbemedali) ja jõuab seeläbi otse Riosse, pääseb mulluse MMi tulemuse põhjal lisavalikturniirile Makedoonia. EMiga lisandub olümpia lisavalikturniirile aga igal juhul kaks koondist.