Ungari meeste käsipalli eelmine kõrghetk oli Londoni olümpia, kus jõuti poolfinaali. Seal kaotati Rootsile ja hiljem pronksimängus Horvaatiale. Kas tänavu jõutakse EMil medalini?Foto: JAVIER SORIANO
Käsipall
15. jaanuar 2016, 08:00

KÄSIPALLI EM | Musting ja Lillsoo ennustavad medalikolmikut: EM-tiitlit pakutakse tõelisele üllatajale!

Täna algavad Poolas iga kahe aasta tagant peetavad meeste käsipalli Euroopa meistrivõistlused. Õhtuleht palus tähtsa võistluse eel Põlva Serviti ja HC Kehra peatreeneritel Kalmer Mustingul ja Indrek Lillesool võistlust prognoosida. Kui eile ja üleeile vaagisime alagruppe, siis täna ennustavad spetsialistid medalikolmikuid.

EMi poolfinaalid ja medalimängud peetakse 29. ja 31. jaanuaril Krakowis. Milliseks ennustavad Eesti tippklubide peatreenerid finaalturniiri medalikolmikut?

Kalmer Musting: "Järjekorda on keeruline ennustada, eks vaatab, kuidas läheb. Mõni päev on veel stardini aega, vigastusi võib veel juhtuda ning meeskonnad peavad veel kontrollmänge. Praegu paneksin võitjaks Prantsusmaa, teiseks Taani ja kolmandaks Hispaania. Prantsusmaa on suurturniiridel väga stabiilselt mänginud ja on viimaste suurvõistluste võitja. Loomulikult on enne turniiri raske ennustada."

Indrek Lillsoo: "Kuigi mul on tohutu sümpaatia Prantsusmaa ja Taani vastu, aga et oleks huvitavam ja midagi teistmoodi, paneksin Euroopa meistriks sellise riigi Ungari. Taani paneksin teiseks ning Prantsusmaa kolmandaks. Mõlemad on väga stabiilselt mänginud ja Prantsusmaa on suurturniiridel kõva. Samas see võib minna hoopis teistmoodi. Turniir on pikk ning võitja oleneb paljudest oludest, nii õnnefaktorist, palju võrdseid mehi on kasutada ning kes suudab traumasid vältida."

Võistlussüsteem ja Rio olümpiale kvalifitseerumine: EM-finaalturniiril osaleb 16 riiki, kes on jaotatud nelja alagruppi. Igast alagrupis pääsevad kolm paremad vahegruppi (omavaheliste mängude tulemused võetakse kaasa), millede kaks paremat jätkavad poolfinaalides. Peetakse ka 5. ja 7. koha kohtumine.

EMi tulemused on olulised ka Rio de Janeiro olümpiat silmas pidades. Euroopa meister (või kui võidab juba mulluse MM-tiitliga Riosse pääsenud Prantsusmaa, siis finaali kaotaja) tagab olümpiapääsme ning aprillis peetavatele lisavalikturniiridele pääsevad kaks paremat meeskonda, kel seda pääset veel pole.

2015 MMiga tagasid lisavalikturniiril koha Poola, Sloveenia, Hispaania, Saksamaa, Taani, Horvaatia. Kui keegi neist võidab EMi (või pälvib Prantsusmaa järel hõbemedali) ja jõuab seeläbi otse Riosse, pääseb mulluse MMi tulemuse põhjal lisavalikturniirile Makedoonia. EMiga lisandub olümpia lisavalikturniirile aga igal juhul kaks koondist.