Ott Kiivikas, Siim Sukles, Neinar Seli, Toomas TõniseFoto: MATI HIIS
Olümpia
13. jaanuar 2016, 10:06

EOK täitevkomitee liikmed: miljonid, patud ning vankumatu spordiarmastus (3)

Neljapäeval toimub Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee koosolek, kus arutatakse käesoleva aasta eelarvet, arutatakse muudatusi EOK apellatsioonikolleegiumi kooseisus ja kutsutakse kokku täiskogu ja ilmselt teatab oma tagasiastumisest ka EOK president Neinar Seli. Õhtuleht tutvustab, kes täitevkomiteesse kuuluvad.

EOK tegevust juhib ja teda esindab juhatus, mida nimetatakse täitevkomiteeks. Täitevkomitees on 17 hääleõiguslikku liiget: president, kaks asepresidenti ja 14 liiget. 

President
Neinar Seli on presidenditoolil istunud 2012. aastast. 2015. aasta detsembris mõistis Eesti riigikohus Seli süüdi korruptsioonikuriteos, sest hääletas Tallinna Sadama nõukogu juhina EOKle raha eraldamise poolt. Äripäeva TOP500 rikkaimate inimeste seas hoiab 75,3 miljoniga 26. kohta.

Asepresident
Toomas Tõnise kogus 2012. aastal 97 häält ning valiti asepresidendiks. Seli ametist lahkumise järel saaks presidendi kohused enda kanda just Tõnise. Tõnise on ühtlasi Spordikoolituse ja -Teabe Sihtasutuse juhatuse esimees, mis annab välja 150 000 euro suuruse eelarve eest Eesti spordiajaloo raamatu.

Asepresident
Endine tippsuusataja Kristina Šmigun-Vähi kogus 2012. aastal valimistel 104 häält. Šmigun-Vähi kohal on 2014. aastast lasunud kahtlus dopingu tarvitamisest 2006. aasta Torino taliolümpial, kus ta võitis kaks kuldmedalit. Lõplikku õigeks/süüdimõistvat otsust pole tulnud ning nii pole ka Šmigun-Vähi oma ametit EOK-s maha pannud.



Liikmed:

Peep Aaviksoo - tippjuht ja poliitik, kes kuulutati 13. märtsil 2015. aastal pankrotti. Aaviksoole seati ka pankrotimenetluse lõppemiseni ärikeeld.

Kaia Jäppinen - poliitik

Oliver Kruuda - piimatööstuse Tere omanik, kelle varad küündivad Äripäeva hinnangul 28 miljonini.

Jüri Käo - Üks valdusfirma NG Investeeringute omanikest. Valdusfirmale kuuluvad Tallinna Kaubamaja, Liviko, Balbiino ja Kitman Thulema. Kokku on mehe vara Äripäeva andmeil 32,7 miljonit.

Sandor Liive - Eesti Energia endine juht. Asutas hiljuti idufirma, mis hakkab IT-teenuseid pakkuma klientidele väljaspool Eestit.

Mati Lilliallik - Spordiürituste korraldamise klubi tegevjuht ja juhatuse
liige, kergejõustikuliidu juhatuse liige

Hanno Pevkur - siseminister, Eesti võrkpalliliidu president

Jaak Salumets- poliitik, endine korvpallur ja korvpallitreener

Edgar Savisaar - kriminaaluurimise ajaks Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Keskerakonna esimees, uisuliidu president

Helir-Valdor Seeder - Riigikogu aseesimees, käsipalliliidu president

Sven Sester - rahandusminister

Urmas Sõõrumaa- tippjuht, kelle varad Äripäeva TOP500 rikaste edetabeli järgi küündivad 55,9 miljoni euroni. "Kui vahepeal ei läinud äri kõige paremini, siis nüüd puhuvad ettevõtmistes taas soojemad tuuled ning tema ärihaaret rahastavad pankurid saavad tõenäoliselt taas rahulikumalt magada," kirjutas Äripäev.

Erich Teigamägi - kergejõustikuliidu president

Jaan Toots - riigiametnik, politseitöötaja ja firmajuht

Ott Kiivikas - kulturist ja treener