Vladimir Putin.Foto: MAXIM SHIPENKOV
Kergejõustik
14. jaanuar 2016, 11:48

WADA raport: Vladimir Putin pole kergejõustiku dopinguskandaalis puhas poiss (11)

Täna avalikustatakse Rahvusvahelise dopinguagentuuri (WADA) sõltumatu komitee teine raport ning Associated Pressi sõnul tuleb ilmsiks, et novembris lahvatanud skandaalis mängis oma osa ka Venemaa president Vladimir Putin.

WADA komitee avaraporti kohaselt kasutatakse Venemaal massiliselt keelatud aineid ning Rahvusvahelise kergejõustikuliidu (IAAF) ametnikud on aidanud positiivseid proove varjata.

Dick Poundi, WADA endise juhi ja sõltumatu komitee esimehe väitel mängis kolm aastat tagasi dopinguskandaalis rolli ka Putin. Nimelt ütles IAAFi ekspresident Lamine Diack väidetavalt advokaadile, et peab läbirääkimistes riigijuhiga leidma võimaluse, kuidas üheksa dopinguga vahele jäänud Venemaa sportlast 2013. aasta kergejõustiku MMil ei stardi.

73aastase Poundi andmetel esitas IAAFi jurist Huw Roberts Diackile üheksa dopinguga vahele jäänud Venemaa sportlase nimed ning uuris, kuidas nende juhtumitega tegeleda. Diack selgitas Robertsile: "Olen raskes olukorras, mille oskab lahendada ainult Putin."

Lõpuks ei saanudki ükski üheksast Venemaa dopingupatusest atleedist Moskva MMil osaleda, ent selget otsust, mida keelatud ainetega vahele jäänutega teha, ei tulnud.