SPORTLANE VÕI FILMIKANGELANE? Spordifüsioloog Esa Hynynen (paremal) sobitab Anssi Pentsinenile hapnikumaski pähe. Samasuguse vidinaga tahavad soomlased ka suusarajale tulla.Foto: LEHTIKUVA
Talisport
21. jaanuar 2016, 06:01

Soome suusakoondis plaanib võistlustel hapnikumaske kasutama hakata.

Kas murdmaasuusatamisest saab Star Warsi tegelaste pärusmaa? (3)

Hapnikumask suul ja –balloon seljas MMile? Palun väga! Nii rahvusvaheline suusaliit (FIS) kui maailma antidopinguagentuur (WADA) on kinnitanud, et lisahapniku tarbimine pole keelatud. Isegi mitte võidusõidu ajal!

Hapnikumask suul ja –balloon seljas MMile? Palun väga! Nii rahvusvaheline suusaliit (FIS) kui maailma antidopinguagentuur (WADA) on kinnitanud, et lisahapniku tarbimine pole keelatud. Isegi mitte võidusõidu ajal!

Säärast plaani hauvad surmtõsiselt soomlased, kes pälvisid Star Warsi tegelast Darth Vaderit meenutavate maskide tõttu tähelepanu juba hooajaeelses kõrgmäestikulaagris Itaalias. Põhjanaabrite suusakoondise peatreener Reijo Jylhä ütles jaanuari keskpaigas Rootsi väljaandele Expressen, et ilmselt teostub mõte 2019. aasta MMil Austrias Seefeldis, sest praegu pole selle plusse ja miinuseid piisavalt põhjalikult teaduslikult uuritud.Kõnealusest hapnikuballoonist jätkub sportlasele ligi 15 minutiks. Sestap näeb Jylhä seda eelkõige abimehena kõrgmäestikus sõidetavas sprindis või sprinditeates.

Soome treeneri sõnad mõjusid norralastele ja rootslastele kui punane rätik härjale. Kõik sel teemal sõna võtnud ametnikud ja sportlased mõistavad hirmsa välimusega maskid hukka. Eelkõige viidatakse vidina ebaeetilisusele.Norra suusaässa Petter Northugi arvates peaks keppidest ja suuskadest võistlemiseks piisama. Lisaks möönas norralane Expressenile, et pole teemaga üleliia kursis, ent tema meelest ei näe maskid head välja. "Olen selle kandmiseks liiga nägus. Mõned minu naisfännid oleks kindlasti pettunud."Eestlased ei poolda maske"Võistelda kõrgmäestikus koos maskiga... sel juhul oleks tegu täiesti erineva spordialaga. See oleks sama kui hea kui jalgratta sees oleks elektrimootor," ütles hingasmisaparaadist mitu uurimust kirjutanud Rootsi teadlane Peter Lindholm."Maa, mis üritas 2001. aastal võita veredopingu abil, on nüüd valmis uude ebaloomulikku abivahendisse investeerima. Kas nad pole tõesti midagi õppinud?" küsib Norra olümpiakomitee peasekretär Inge Andersen Norra rahvusringhäälingu veebilehel avaldatud kolumnis.Eesti suusakoondise liige Aivar Rehemaa treenib küll tihti soomlastega samas paigas, kuid pole (kuri)kuulsaid maske oma silmaga näinud. Küll aga ütleb ta selge sõnaga, et pole maski kasutanud ega poolda säärast uuendust.

Edasi lugemiseks: