Esiplaanil on Gheorghe Cretu.Foto: Eero Vabamaegi
Võrkpall
22. jaanuar 2016, 17:04

Vollekoondisel ajalugu aidanud teha Cretu jätkab peatreenerina? Võrkpallurid osalevad taas Euroopa liigas!

Eesti meeste võrkpallikoondis kuulub Euroopa liigas ühte alagruppi Austria, Valgevene ja Luksemburgiga ning kindlasti mängib B-alagruppi kuuluv rahvusmeeskond kodupubliku ees ühe alagrupiturniiri. Esialgse versiooni järgi toimub see 3.-5. juunini.

„Nägime selle nimel kõvasti vaeva, et üks alagrupiturniiridest toimuks Eestis ja meie spordisõbrad saaksid võimaluse rahvusmeeskonda oma silmaga mängimas näha," lausus Eesti Võrkpalli Liidu peasekretär Tarvi Pürn.

Lisaks osalevatele koondistele – A-alagrupi moodustavad Albaania, Bulgaaria (teine koondis, esindusmeeskond mängib Maailmaliigas), Makedoonia ja Taani – selgus Luksemburgis täna ka Euroopa liiga uus formaat.

Kui eelmisel aastal kohtus iga võistkond alagrupikaaslasega ühe nädalavahetuse jooksul kahel korral ja tegi seda kas kodus või võõrsil, siis tänavu selguvad edasipääsejad kahe alagrupiturniiri tulemuste liitmisel. Meie kõrval võõrustab B-alagrupi teist turniiri Austria ja nende mängude esialgsed kuupäevad on 9.-11. juuni.

„Positiivne on see, et rakendus plaan, mida lootsime ja mis on meile kasulikum. Euroopa liiga formaat on tänavu lühem ja võistkonnal jääb pärast aega, et enne EM-kvalifikatsioonimängude algust korralikult välja puhata," lausus Pürn.

Küll rõhutas ta, et formaadi juures on veel lahtisi otsi. „Euroopa liiga peaks läbi olema 3. juuliks, ent finaalide osa jäi praegu ebaselgeks. Ei ole teada, kas võitja selgub kodus-võõrsil mängudega või nelja meeskonna finaalturniiril," ütles Pürn. Selgus peaks saabuma nädala jooksul ja siis saavad ka ülejäänud kuupäevad lõplikult paika.

„Juhul kui finaalide kuupäevad jäävad paika, siis on võimalik, et soovime nihutada koduse turniiri 17.-19. juuni peale, sest muidu jääks alagrupimängude ja otsustavate kohtumiste vahele tervelt kahe ja poole nädala pikkune mängupaus," selgitas Pürn.

Eelmisel suvel mängis Eesti Euroopa liigas üheksa-aastase pausi järel ja võitis kõik kümme alagrupikohtumist, ent lõpetas sarja neljanda kohaga. „Sel aastal tahame teha parema lõpu ja läheme kindlasti püüdma Maailmaliiga kohta," lisas Pürn. Koha Maailmaliigas tagab Euroopa liiga võitja.

Euroopa liiga auhinnafond on sel aastal meeste ja naiste peale kokku 150 000 eurot.

Muide, oktoobris lõppes leping senise Eesti vollekoondise peatreeneri Gheorghe Cretuga, kes pole ametikohal jätkamisele "ei" öelnud. Cretu juhendas eestlasi mullu oktoobris EMil, kust saadi 11. koht. Sellest paremat positsiooni polnud Eesti vollemehed EMil varem teeninud.

Rumeenlane pidavat olema nõus eestlasi treenima juhul, kui meie mehed mängivad Euroopa liigat. "Oleme kokkuleppele väga lähedal, aga tahame enne veel kogu hooaja ja programmi läbi arutada," kommenteeris Pürn Õhtulehele.