Eestlannade tänane võidurõõm.Foto: FIE/Augusto Bizzi
Vehklemine
24. jaanuar 2016, 20:22

KÕRGEM MATEMAATIKA! Kui kõrgele peab Eesti epeenaiskond tõusma, et tagada endale viimasel MK-etapil olümpiakoht (1)

Eesti epeenaised võitsid Barcelonas toimunud võistkondliku maailmakarikaetapi ja parandasid märgatavalt oma šansse jõuda Rio olümpiamängudele. Pilet Brasiiliasse on kindel, kui viimasel MK-etapil Buenos Aireses tullakse vähemalt üheksandaks. Igal muul juhul tuleb arvestada ka teiste naiskondade tulemustega.

Koha olümpial on juba taganud kolm naiskonda: Hiina, Rumeenia ja Venemaa. Viimasel automaatsel kvalifikatsioonikohal on olümpiaedetabelis pärast tänast võitu Eesti (koos 247 punkti). Meie piigadele järgnevad USA (246), Korea (234), Prantsusmaa (221), Ukraina (216) ja Itaalia (213).

Buenos Airese MK-etapi võidu eest võib teenida maksimaalselt 64 punkti, ent sellega pole asi veel klaar. Järgneva matemaatika teeb keeruliseks tõik, et olümpiaedetabelisse kogutud seitsme turniiri tulemusest lahutatakse kõige kehvema punktisummaga võistlus – eestlannadel on selleks hetkel Johannesburgi MK-etapi 13. koht ja 21 silma.

Tehes sarnased lahutused ka kõigi teiste naiskondade kohta selgubki, et eestlannadele piisaks Argentiinas üheksandaks kohast – kvalifikatsioonitsükkel lõpetataks 251 punkti peal ja sellest piisaks, et olla kas nelja parima naiskonna seas, kõrgeima asetusega Euroopa tiim (ainsana võiks mööda tõusta Prantsusmaa, sedagi vaid Buenos Airese võiduga) või Aafrika naiskonnast vabaneval lisakohal.

Juhtub Eesti saama aga kehvema koha, peavad meie piigade Riost eemale jäämiseks kokku kukkuma veel vähemalt kolm dominokivi – kas USA või Korea peab tõusma edetabelis neljandaks, et nende asemel saaks Ameerikale garanteeritud koha 16. positsioonil paiknev Venetsueela või Aasia koha hetkel 12. asetusega Jaapan. Juhtuda võib kas üks või teine, aga mitte mõlemat.

Lisaks peab olema väga täpselt paigas ka Buenos Airese MK-etapi finaal – Prantsusmaa peab seal kaotama kas Ukrainale või Itaaliale. Kui Eesti peaks lõpetama 10. kohal oleks neil sellisel juhul Prantsusmaaga võrdselt 250 punkti, ent parem tulemus MMil annaks eelise frankidele.

Kui kasvõi üks kolmest tingimusest ei täitu, on eestlannad kindlustanud Rio pileti.