Tartu maratoni direktor Indrek Kelk.Foto: ALDO LUUD
Talisport
28. jaanuar 2016, 12:26

Sula ähvardab Tartu maratoni ära jätta. Võistluse boss nimetab sooja ilma kliimakatastroofiks (30)

Klubi Tartu Maraton üllitas pressiteate hetke rajaolude kohta - veidi enam kui kolme nädala pärast peaks toimuma 63 km pikkune suusamaraton.

"Olukord rajal ei ole kiita. Lagedatel kaob lumi kiiresti, metsa vahel on õhutemperatuur oluliselt madalam ja esimesed kaks päeva sula metsas veel katastroofilisi tagajärgi kaasa toonud ei ole. Siiski on küllalt tõenäoline, et kui praeguste ilmaprognoosidega sula uue nädala keskpaigani jätkub, siis olemasolev lumikate hävineb täielikult," tõdes võistluste direktor Indrek Kelk.

"Aga lootus on, et metsavahelistel lõikudel säilib jäine raja aluspõhi, mis looks eelduse ka väiksema koguse värske lume lisandumisel enam vähem rahuldava raja tegemiseks. Kuigi on küllaltki tõenäoline, et nii nagu igal pool Eestis, peab ka Tartu Maratoni raja tegemist uue lume saabumisel alustama üsna nullist," lisas ta.

Küsimusele, kas maraton 21. veebriuaril toimub, vastas Kelk järgmiselt: "Tänasel kuupäeval on äärmiselt ennatlik teha lõplikke järeldusi enam kui kolme nädala taguse perioodi peale. Olud võivad väga lühikese ajaga kardinaalselt muutuda. Esimesi vähegi usaldusväärseid ilmaprognoose 21. veebruari suhtes võib hakata vaatama pärast 10.-11. veebruari. Pikaaegsed ilmaprognoosid näitavad praegu soojade ilmade jätkumist mitmeid nädalaid, aga nimetaksin neid vähetõenäolisteks, sest selliste prognooside järgi peaks veebruari keskmine temperatuur olema ligi viis kraadi kõrgem tavapärasest normist. Sellist kliimakatastroofi sarnast muutust ma küll ei usu."

Parem on olukord 20. veebruaril peetava lastemaratoniga,s est Tartusse Tähtvere parki on rajatud umbes 4 kilomeetrit kunstlumeradasid.