Eesti korvpalli on tabanud kihlveoskandaal.Foto: Aldo Luud
Korvpall
29. jaanuar 2016, 06:00

Panustamisskandaal Eesti (tipp)korvpallis. Süüdistatav kohtunik Rannamets: jään oma saatust ootama

Veel mullu Eesti korvpalli meistriliigas kohtunikuna tegutsenud Rain Rannametsa seostatakse kihlveoportaalides paljudele mängudele panustamises. Väidetavalt on 37aastane mees teinud panuse ka mängule, mida ta ise vilemehena teenindas.

Õhtuleht helistas eile Rannametsale ja palus süüdistusi kommenteerida, kuid ta keeldus viisakalt. "Jään oma saatust ootama," ütles õigusemõistja, kes pärast 13. oktoobrit Eesti meistriliigas kohtumisi vilistanud ei ole.

Delfile oli Rannamets kirja teel teatanud: "Ma ei eita, et olen kunagi teinud enda nimelt panuseid korvpallimängudele, kuid endale teadaolevalt ei ole kunagi teinud panuseid oma mängudele. Seetõttu ei saa ka rääkida mängu mõjutamisest."

Lõpliku otsuse langetab juhatus

Rannametsa juhtumit arutanud alaliidu aukohus jõudis järeldusele, et A-kategooria kohtunik on tegutsenud ebaseaduslikult. Õhtulehe andmetel soovitati Rannametsale määrata kaheaastane vilistamiskeeld. Lõpliku otsuse langetab aga alaliidu juhatus 16. veebruaril.

Korvpallikohtunike kogu esimehe Atso Matsalu kinnitusel oli Rannametsa juhtum siseringis teada juba sügisel. "Kui ma õigesti mäletan, oli teave olemas oktoobris," lausus ta. "Teda informeeriti, et kuni uurimise lõpuni on ta kohtunikutööst kõrvaldatud."

Kohtunike kogult pole alaliit Matsalu sõnul Rannametsa küsimuses midagi küsinud. "Alaliit ei ole meie poole pöördunud ega ole meile esitanud mingisuguseid dokumente, millest oleks arusaadav, et Rain Rannamets on vilistanud kohtumist, millele ta panustas. Meil on olemas mängud, kus ta on panustanud ja on suuline teave alaliidu ametnikult, et ühele neist mängudest oli ta määratud. Aga see ei ole meie jaoks dokument ega tõestus. Meil on vaja dokumenti – mängu protokolli, millel on kirjas Rain Rannametsa nimi ja tema allkiri, mis kinnitab, et ta oli sellel kohtumisel."

Matsalule jääb arusaamatuks, kas aukohtul eespool nimetatud mängu protokolli koopia üldse oli. "Sellepärast räägingi kui-vormis," arutleb Matsalu. "Kui Rain Rannamets osales mängul, millele ta panustas, siis on meie seisukoht selge – niisugust asja ei saa aktsepteerida!"

Matsalu rõhutab, et nüüd on pall juhatuse käes. "Arvan, et kõige õigem oleks korvpalliliidul see protokoll arhiivist üles leida ja lisada muude materjalide juurde," nendib ta.

Miks on kohtunikel OlyBeti reklaamid?

Kui eetiline on, et Eesti meistriliiga korvpallikohtunik üldse sama sarja kohtumistele panustab?

"Arvan, et nendel võistlustel, kus sa osaled kas siis komissari, laua- või väljakukohtuniku rollis, pole eetiline ühelegi mängule panustada," arutleb Matsalu. "Me ei saa keelata Barcelona ja Madridi kohtumisele panustada. Aga see on jälle terav teema meie rahvusvahelise kategooria kohtunike puhul. Meile on öeldud, et nende sarjade egiidi all peetavatele mängudele panustamine on rangelt keelatud."

Paljud spordisõbrad on imestusega täheldanud, et Eesti korvpallikohtunikud jooksevad väljakutel ringi, seljas kihlveokontori reklaamiga särgid. "Kas OlyBeti reklaam kohtuniku seljale sobib, see on juba maitseküsimus," lausub Matsalu.