Eesti jalgpalli meistrivõistluste kõrgliiga kohtumisi teenindavatel kohtunikel on keelatud ükskõik millises maailma otsas toimuvatele jalgpallikohtumistele kihlveopanuste tegemine.Foto: Alar Truu
Jalgpall
29. jaanuar 2016, 13:17

Eesti jalgpallis kehtib tippkohtunikele totaalne panustamiskeeld (4)

Eesti korvpalli tabanud kihlveoskandaali keskmes on kohtunik Rain Rannamets, kes on väidetavalt teinud panuseid mängudele, mida ise vilistas. Seda, et Rannamets tegi panuseid teistele korvpallimängudele, ta ei eita.

Rannamets omab A-kategooriat ning vilistas eelmisel hooajal näiteks ka Eesti meistrivõistluste poolfinaalseeria Tartu Rock – Rakvere Tarvas avamängu, mille Tarvas teise lisaaja järel võitis. Eesti mõistes on selgelt tegu tippkohtunikuga.

Korvpallis juhtunu – lõplik selgus saabub 16. veebruaril, kui Rannametsa juhtumit arutab korvpalliliidu juhatus – valguses uuris Õhtuleht Eesti suurimal pallimängualal jalgpallis osalejatele, sealhulgas kohtunikele kihlveopanuste osas kehtivate reeglite kohta.

"Kõigile Eesti tippmängijatele (Premium liiga, esiliiga, esiliiga B ja naiste meistriliiga) kehtib panustamiskeeld Eesti jalgpalli osas, aga soovitame neil üldse panustamisest hoiduda. Eesti tippkohtunikel on keelatud igasugune jalgpallialane panustamistegevus, ka välismaal peetavaid kohtumisi puudutav.

Juba kuus aastat korraldame iga hooaja eel kohtunikele panustamisteemal seminari, kus tutvustame reegleid ja ohte. Seega ei saa mitte ükski tippliigasid teenindav Eesti jalgpallikohtunik väita, et ta pole reeglitest teadlik. Harimine ja teavitamine on antud teemal väga tähtsad," selgitas alaliidu infojuht Mihkel Uiboleht.

Seega ei tohi Eesti tippkohtunikud (need, kes teenindavad kõrgliiga kohtumisi) asetada panuseid ka näiteks Paapua Uus-Guinea meistrivõistlustel matšidele. Miks on nõue nii karm?

"Meie arvates pole reegel üldse karm, vaid loogiline: kui oled tippkohtunik, siis ei tohi sa end siduda mistahes panustamisega, sest need piirid on seal maailmas väga õhukesed, nii aususe kui ka näiteks sõltuvuse nurga alt. Samuti võivad kohtunikud ka välisliigade meestega kokku sattuda: kui panustad näiteks Inglismaa liiga mängule, aga pead seda võistkonda pärast eurosarjas teenindama, on side ju kohe otsene.

Spordis tegutsevad inimesed ei tohi kasutada oma kontakte või siseinfot panustamiseks, küsimus ei ole ainult tulemusega manipuleerimises. Tippkohtunike puhul on kirjas spordiennustuse põhimõtteline keeld, ilma täpsustuseta. Teame juhtumitest väljaspool jalgpalli, kus ühe spordiala esindaja on panustanud spordialale, millega ta küll ise ei tegelenud, aga kus tal olid väga tihedad sidemed ja tutvused," rääkis Uiboleht.