Hannes Võrno.Foto: TEET MALSROOS
Olümpia
29. jaanuar 2016, 13:33

EOK presidendiks pürgiv Hannes Võrno: mul on 15 EOK liikme toetus olemas (22)

Hannes Võrno läkitas täna hommikul valitud spordiorganisatsioonidele kirja, kus teatas soovist ja plaanist kandideerida Eesti Olümpiakomitee presidendiks. Õhtuleht avaldab Võrno kirja täismahus:

"Kõrgesti austatud spordiorganisatsioonid, Minu nimi on Hannes Võrno. Olen 46 aastane ja soovin kandideerida Eesti Olümpiakomitee Presidendi ametikohale, järgmiseks ametiajaks. Pöördun täna kirjalikult teie kõikide poole. Jätmata kirja saajate seast välja ka auväärseid kaaskonkurente suure tõenäosusega toetavaid spordiorganisatsioone. Kellegi otsuseid, lubadusi või kokkuleppeid nüüd ja tulevikus kritiseerida või osatada, ei kuulu minu plaanidesse.

Kirjutan, lootes ja oodates, et võtate neid ridu sama tõsiselt kui mina neid kirjutades.

1. Ma usun, et viimaste päevade jooksul on jäänud vähemaks neid, kes minu kandideerimisse suhtuvad, kui "nalja". Kes on kord nalja teha püüdnud, teab hästi, kui tõsine asi see on. Inimest nutma saada on poole lihtsam, kui teda südamest naerma.

Kummaline, kui see ka kõrvaltvaatajale ei tundu, siis ka meelelahutust tehakse meeskonnatööna, arutledes, kaaludes, vaieldes, luues ning analüüsides. See on samasugune tööprotsess nagu mistahes muud ettevõtmised ja tegemised. Vaat, et keerulisemgi, sest sõnal või ideel ei ole pakendit, mida muuta et paremini müüks.

Seetõttu saan ma pigem uhkusega öelda - olen seda kogemust omandanud pikki aastaid ning alati täis saalide ja/või reitingute tippudesse jõudnuna, teinud seda professionaalselt. Mida iganes inimene lapsepõlves, nooruses või töömehe-eas ette võtab ja korda saadab, on see üks paljudest oskustest ja kogemustest, mida me kõikide inimeste juures ja alati hindama ja tugevuseks peaksime pidama. Samuti nagu lapsepõlves tegeletud spordi- või muusikaharrastusega. Ma olen saanud esinemiskogemuse, mida maailmas veel üheski kõrgkoolis ei õpetata ja see ON presidendiameti juures nõutav, mitte soovituslik!

2. Ma saan öelda, et samal ajal Eesti taasiseseisvumisega ehk 1990 aastal, õppides Kunstiülikoolis moedisaini, töötasin ma Majandusministeeriumis pressiesindajana - sellise nimetusega ametist polnud sel ajal keegi veel kuulnudki.

Ma võin öelda, et olin ülikooli õpingute kõrvalt ka Erastamisagentuuri "sünnitustoas" ning väga kõrge rahvusvahelise tasemega Eesti esimese Privatiseerimiskonverentsi peakorraldaja. Sealt on saanud alguse kogemustepagas, mida veerandsajandi väga aktiivse tegevusega meedias ning samal ajal reklaami ja suhtekorralduse ning üritusturunduses ettevõtjaks olemisega, pean uhkusega kordaläinuks. Seda saavad täna kinnitada väga mitmed mõjukad.

Ma olen ettevõtjana saanud väga hea kogemuse ning tean, mis asi on töötegemine. Selleks, et raha teenida, töötajaid motiveerida ning pedantselt kõik muud kohustused täita, millised ettevõtjal on. Ma olen teinud väga palju ja saanud tohutu töökogemuse, mida ei saa ühe firmas või mitmes parteis karjääriredelit mööda turnides. Oskused ja kogemused tulevad tulevad üksnes väga erinevate inimeste, ja olukordadega toime tulles. See ON presidendiameti juures enesestmõistetav mitte lisaväärtus.

3. Mul on Eesti Olümpiakomitee presidendiks kandideerides vajalik 15 liikme toetus ja esildis. Ma soovin, et need tuleksid kokku ja mitte alampiirini, vaid rohkem. Seepärast, nagu juba alguses nimetasin, saadan selle pöördumise kõikidele. Ma avaldan kindlasti oma tegevusplaani ning meeskonna, keda näen sellele ametile kandideerima minnes enda kõrval. Need saavad olema inimesed, kes tunnevad finantsmaailma, asjatundjad kes teavad läbinisti spordielu, inimesed kelleta kaoks retrospektiiv ja need kelle visioonita hääbuks perspektiiv. Meeskond, selle töökultuur ning selle töö planeerimine ja pidev toimimine on kõige alus. INIMESED - mitte raha või poliitika, märksõnadena millegi tegemata jätmise selgituseks. Ma olen kogenud ja saanud väga head teadmised ning kogemused juhtimiseks kriisisituatsioonides. Olen veteran ja pälvinud Kaitseväe eeskujuliku teenistuse risti ning Kaitseministri ja NATO medalid. Kokkupuuted spordiga on jäänud isiklike suurte saavutusteta, kuid teiste medalivõitudele olen aidanud kaasa isegi MM-i tasemel.

Olen väga suure meeskonnatöö kogemustepagasi ja laia tutvuskonnaga nii kodu- kui välismaal ja seepärast julgen kinnitada - te ei pea oma toetust kahetsema. Olen apoliitiline. Oskan keerulises olukorras olla presidendina sõltumatu ning tasakaalustav vahemees, mitte sõltuv mugavama või õige poole valija.

Suur tänu, tähelepanu eest

Olen valmis avalikult või individuaalselt kõigi huvitatutega suhtlema ning enda seisukohti avama.

Heasoovlikult ja täie tõsidusega,

Hannes Võrno"