Eiko Saar alanud aastal enam FIFA märki kohtunikuvormi rinnal ei kanna. Tema asemel omab rahvusvahelist kategooriat Juri Frischer.Foto: ALAR TRUU
Jalgpall
31. jaanuar 2016, 10:54

Eesti vahetas FIFA nimekirjas välja kaks jalgpallikohtunikku (1)

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) uuendab iga aasta alguses rahvusvahelist litsentsi omavate kohtunike nimekirja. Nii ka tänavu ning muudatusi leiab ka Eesti vutikohtunike seas.

Nimelt ei oma uuest aastast rahvusvahelist kategooriat enam väljakukohtunik Eiko Saar ja abikohtunik Jaanus Mutli, keda asendavad vastavalt Juri Frischer ja Aron Härsing. Õhtuleht uuris Eesti Jalgpalli Liidu infojuhilt Mihkel Uibolehelt, millest antud muudatused tulenevad?

"Ettepanekud, millistele kohtunikele määrata rahvusvaheline kategooria, teeb igal aastal jalgpalliliidu kohtunike komisjon, mis koosneb endistest tippkohtunikest. Sel korral kaasati arutelusse ka FIFA litsentsiga kohtunikud. Möödunud aasta 22. septembril tegi kohtunike komisjon ettepaneku määrata aastaks 2016 rahvusvahelisse nimekirja väljakukohtunikest Kristo Tohver, Roomer Tarajev, Reelika Turi ja Juri Frischer ning abikohtunikest Hannes Reinvald, Neeme Neemlaid, Sten Klaasen, Silver Kõiv, Dmitri Vinogradov, Anni Rahula, Triinu Laos ja Aron Härsing. Lisaks esitati saalijalgpalli rahvusvahelisteks kohtunikeks Grigori Ošomkov ja Ainar Kuusk ning rannajalgpallis Andrei Karhu ja Ago Kärtmann.

Jalgpalliliidu juhatus kinnitas kohtunike komisjoni ettepanekud ja sama tegi ka FIFA. Võrreldes eelmise aastaga lisandus üks koht saalijalgpallikohtunikele, uuena on rahvusvahelise kategooria väljakukohtunik Juri Frischer ja abikohtunik Aron Härsing.

Kohtunike seas on rahvusvahelise kategooria kohtadele tõsine konkurents. Kohtunike komisjon võtab nimekirja koostamisel arvesse kohtunike esitusi ja teenitud hindeid, samuti perspektiivi rahvusvahelisel tasandil ja teatud roteerumise vajadust. FIFA praktika on, et kui kohtuniku rahvusvaheline tasemegrupp pole teatud hulga aastate jooksul muutunud, siis soovitatakse lülitada nimekirja uus kohtunik.

Varasemalt FIFA nimekirjas olnud Eiko Saar ja Jaanus Mutli jätkavad Premium liiga mängude teenindamist ja on Eesti tippkohtunike seas, mis tähendab, et saavad määramisi ka teatud rahvusvahelistele mängudele. Reedel olid mõlemad mehed ametis halliturniiril Flora – Kalju matšil," selgitas Uiboleht.

Kokku omab FIFA kategooriat 16 Eesti jalgpallikohtunikku (kolm meeste ja üks naiste brigaad + 2 saali- ja 2 rannajalgpallikohtunikku).