Raio Piiroja.Foto: LAURA OKS
Jalgpall
4. veebruar 2016, 20:24

Presidendi teenetemärgi saanud Raio Piiroja ei saanud seetõttu tööd korralikult teha - muudkui võta kinnas käest ja otsi põuest telefoni!

Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves avalikustas eile 99 tänavust teenetemärkide pälvijat. Aastase pausi järel mahtusid tunnustatute sekka ka sporditegelased.

Valgetähe IV klassi pälvisid spordipedagoog Kaarel Zilmer ja vehklemise edendada Tõnu Nurk, Valgetähe medali purjespordi edendaja Mikk Köösel. Eesti jalgpallikoondise endine kapten, mullu märtsis karjääri viimase mängu pidanud Raio Piiroja saab presidendilt Valgetähe V klassi ordeni.

"Olin mere peal, tegin tööd ja Pärnu Postimees helistas ja küsis, mis arvan. Ei osanud suurt midagi arvata. Suu oli vett täis," kirjeldas Piiroja uudisest kuulmist. "Päev möödus nii, et tööd ei saanudki korralikult teha – muudkui võta kinnas käest ja otsi põuest telefoni!"

Nagu teenetemärgi pälvijad enamasti ikka, tuli tunnustas legendaarsele jalgpallurile üllatusena. "Ega ma jalgpalli ju ordeni nimel mänginud. Rõhutan, et nagu sportmängudes ikka, siis midagi ei ole võimalik saavutada ilma heade meeskonnakaaslasteta, keda tänan fantastilise koos veedetud aja eest nii klubis kui ka koondises!"

Kuigi Pärnu lahel kala püüdes tuli Piirojal eile alatihti telefonitsi õnnitlusi vastu võtta ja intervjuusid jagada, sai kaldale viidud korralik noos. "Kaladel ei läinud kõige paremini. Mul oli aga eriti hea päev – päike paistis, saak oli hea ja tore uudis sinna juurde!"

2015 sporditegelasi 99 presidendilt teenetemärgi pälvinu seas polnud. 2014 said teenetemärgi vehkleja Julia Beljajeva (Valgetähe III klass), korvpallikorüfee Heino Lill (Valgetähe V klass), pimedate ja vaegnägijate ujumistreener Rein Põldme (Valgetähe V klass) ja jalgpallitreener Viktor Mets (Valgetähe V klass).

2013 tunnustati maadleja Heiki Nabi (Valgetähe II klass), tema treenerit Henn Põllustet (Valgetähe III klass) ja jalgpallur Konstantin Vassiljevit (Valgetähe IV klass).

2012 jagus spordirahvale kuus teenetemärki - selle pälvisid sumomaadleja Kaido Höövelson (Valgetähe III klass), võrkpallitreener Avo Keel (Valgetähe IV klass), jalgpallitreener Tarmo Rüütli (Valgetähe IV klass), maadlustreener Jakob Proovel (Valgetähe IV klass), puuetega sportlaste ujumistreener Õnne Pollisinski (Valgetähe V klass) ja rattatreener Erich Perner (Valgetähe V klass).