Erika SalumäeFoto: MATI HIIS
Spordivaria
11. veebruar 2016, 12:59

Erika Salumäe saab riigilt mitukümment tuhat eurot preemiat (77)

Valitsus otsustas oma tänasel, 11. veebruari istungil kiita heaks Eesti Spordi Nõukogu ettepaneku ja määrata riiklikud spordi elutööpreemiad Erika Salumäele ja Selma Multerile.

Preemia elutöö eest määratakse isikule, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ja kelle kogu elutöö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale. Elutööpreemia suurus on 40 000 eurot, igal aastal määratakse kaks elutööpreemiat.

Endist korvpallurit ja korvpallitreenerit, spordijuhti ja kohtunikku Selma Multerit (1928) tunnustatakse riikliku spordi elutööpreemiaga teenete eest korvpallivaldkonnas. Selma Multeri pikaajaline sportlaskarjäär algas 1947. aastal Tartu Ülikooli korvpallinaiskonnas, aastatel 1962 kuni 1984 oli ta Eesti korvpalli vanemtreener. Selma Multeri entusiasm ja sihikindlus aitas sillutada teed rahvusvaheliste võistluste ja kohtunike toomisele Eestisse ning eesti korvpallurite arvukatele medalivõitudele. Ta oli ka ise kõrgelt hinnatud korvpallikohtunik ning oli tegev Moskva 1980. aasta olümpiamängudel. Selma Multer on ühtlasi eesti korvpalliajaloo talletaja, olles Eesti Spordiajaloo Seltsi liige.

Jalgrattur Erika Salumäe (1962) jääb eestlaste ühismällu kui kahekordne olümpiavõitja (Soul 1988 ja Barcelona 1992). Lisaks on Salumäe maailmameistrivõistlustel võitnud 2 kuld-, 2 hõbe- ning ühe pronksmedali. Erika Salumäe on trekisõidus püstitanud ühtekokku 18 maailmarekordit. Tuntud on tema sihikindlus noorte sportlike eluviiside kasvatamisel nii Eesti Koolispordi Liidu presidendina kui ka tegevpoliitikuna. Erika Salumäe on Eesti Olümpiakomitee (EOK) auliige.

Erika Salumäe Foto: MATI HIIS


Spordi aastapreemia laureaadid on:
· Rattaorienteeruja Lauri Malsroos – pronksmedal 2015. aastal maailmameistrivõistlustel sprindis ja kuldmedal Euroopa meistrivõistlustel;

· maadleja Epp Mäe – 2015. aasta Eesti parim naissportlane. Pronksmedal 2015. aastal maadluse maailmameistrivõistlustel kehakaalus kuni 75 kg ning hõbemedal maadluse U23 Euroopa meistrivõistlustel;

Foto: Aasta parim mees-ja naissportlane pälvisid koos ka preemia (Laura Oks)

· veemoto treener ja paadimeister ning arendaja Üllar Põvvat;

· maadlustreener Ahto Raska – 2015. aasta Eesti parima naissportlase Epp Mäe treener;

· tõstja Mart Seim – pronksmedal 2015. a tõstmise maailmameistrivõistlustel;

· tõstesporditreener Alar Seim – 2015. aasta Eesti parim treener, Mart Seimi treener.

Riiklik spordi aastapreemia määramisel arvestatakse möödunud kalendriaasta jooksul saavutatud sportlikke tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel, panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või sporditeadusse. Aastapreemia suurus on 9600 eurot ning igal aastal määratakse kuus aastapreemiat.

Spordi elutöö- ja aastapreemiate üleandmine toimub 24. veebruaril kell 13.30 Teaduste Akadeemia saalis Toompeal koos riigi kultuuripreemiate, teaduspreemiate ja Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinnaga. Varasemaid spordipreemiate laureaate saab saab vaadata siit.