Eesti epeenaised rõõmustamasFoto: Augusto Bizzi
Vehklemine
15. veebruar 2016, 09:14

SELGUS MAJAS! Vaata, kes on Eesti epeenaiskonna konkurendid Rio olümpial ning kas mõnel epeemehel on võimalus?

Eesti epeenaiskond (Irina Embrich, Kristina Kuusk, Erika Kirpu, Julia Beljajeva) tagas Buenos Airese MK-etapil olümpiakoha, epeemehed (Nikolai Novosjolov, Sten Priinits,Jüri Salm, Marno Allika) jäid Vancouveris sellest aga valusal moel siiski ilma. 

Epeenaised lõpetasid võistkondlikus olümpiaedetabelis neljandal kohal ning ei pidanud viimasel MK-etapil isegi palju pingutama - loos määras, et lähimad vastased olid turniiritabeli vastaspoolel. Eestlased said aga lämbes vehklemishallis kolmanda koha ning õigustasid olümpialepääsu.

Lõplik punktitabel:

1. Rumeenia 364
2. Hiina 348
3. Venemaa 320
4. Eesti 266
5. Lõuna-Korea 252 (Aasia parim)
6. USA 250 (Ameerika parim) 
7. Ukraina 230 (Euroopa parim) 
8. Prantsusmaa 221 (lisakoht tänu sellele, et Aafrika riik pole 16 seas)

Rohkem olümpiaedetablit enam vaadata vaja pole, sest nüüdsest tasub järgida vaid maailma edetabelit, mis määrab olümpiamängude veerandfinaalideks asetuse. Sinna saab punkte koguda kuni juunis toimuva EMini, pärast mida on teada ka lõplik asetus. 

Foto: Eesti epeenaised rõõmustamas (Augusto Bizzi)

Samuti on veel selgusetu, kes ikkagi Brasiilias Eestit esindama hakkab, sest jätkuvalt toimib klausel "kaks kohaliku edetabeli ja kaks peatreeneri otsusel". Millal kohalik edetabel lukku läheb, on veel selgusetu.

Ühtlasi teeb olukorra keeruliseks ROKi reegel, kus individuaalvõistlustel võib
osaleda võistkonnast kolm, mitte neli sportlast. Neljas liige on varuvõistlejana küll Rio de Janeiros kaasas, kuid tema võistkonnavõistluses sissevahetamine
on lõplik ehk kedagi võistluse ajal tagasi vahetada enam ei saa. Kui ta võistlema ei pääse, siis ei saa ta ka potentsiaalsel juhul medalit kaela. 

Eesti epeemeeskonnal jäi gramm siiski edasipääsust puudu, sest Vancouveri MK-etapil jäädi napilt finaalist välja ning teeniti lõpuks kolmas koht. Oleks Eesti ning Ukraina finaali pääsenud, võinuks Eesti võidu ning kolmanda koha matšis Kasahstan-Ungari kohtumise kasahhide edu korral tõepoolest Riosse jõuda. Nii aga ei läinud ning lõpuks lepiti neljanda kohaga. Olümpiaedetabelis jäi EMil hõbeda võitnud meeskond 10. kohale. 

Lõplik punktitabel:

1. Prantsusmaa 360 (edetabeli neli parimat + lisakoht tänu Aafrika puudumisele)
2. Ukraina 302
3. Itaalia 282
4. Šveits 249
5. Venemaa 244 
6. Ungari 241 (Euroopa parim)
7. Lõuna-Korea 237 (Aasia parim)
8. Kasahstan 218
9. Saksamaa 203
10. Eesti 189
11. Venetsueela 186 (Ameerika parim)

Küll aga on nüüd ühel epeemehel võimalik teenida veel individuaalne OM-koht. 18.–20. märtsini toimuval Budapesti GP-etapil lähevad loosi topeltpunktid.  Parim šanss selles tabelis on hetkel Nikolai Novosjolovil, kes maailma edetabelis on 6. kohal ning on olümpiaedetabelis eurooplastest hetkel teisel ehk edasipääsu tooval kohal. Kui aga ka Budapestis ei õnnestu punkte koguda, pääseb vähemalt üks Eesti meesvehkleja Prahas aprilli keskel toimuvale tsooniturniirile. Kes see on, otsustab Eesti edetabel - hetkel on sealgi parim Novosjolov.