Andrus VeerpaluFoto: ALDO LUUD
Talisport
21. veebruar 2016, 20:26

Suusamaratoni võitnud Andrus Veerpalu: pigem proovisin, kas jõuan 50km läbi sõita (33)

Kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu kasutas täna ära tihedas graafikus tekkinud vaba hetke, pani suusad alla ning võitis Võistes 52,5 km pikkuse klassikamaratoni ajaga 2:34.38,0.

Kuigi teise koha saanud Kristjan Koll kaotas 45aastasele endisele profisportlasele 7.17 ja kolmandana lõpetanud Andreas Baum pisut üle veerand tunni, jäi Veerpalu ise oma sooritust kommenteerides tagasihoidlikuks. 

"Pigem proovisin, kas jõuan 50km läbi sõita,“ lausus Veerpalu Õhtulehele. "Enam-vähem õnnestus."

Kuidas Veerpalu lihased end ligi seitse tundi pärast pingutust tunnevad? "Mõnusalt väsinud," sõnas ta.

Tänane start polnud igapäevaselt Kasahstani ässa Aleksei Poltoraninit abistaval Veerpalul pikalt ette planeeritud. „Eelmisel nädalal sain teada ja täna oli variant seal ära käia,“ selgitas endine klassikaspets.

Oma osa selles oli ka Poltoranini tervisel. Nimelt on Veerpalu ja Mati Alaveri hoolealune alates Holmenkolleni (6. veebruar) maratonist enda ravimisega tegelenud. Kurguvalu ja nohu jätsid Poltoranini kõrvale nii Stockholmi kui sel nädalavahetusel Lahtis toimunud MK-etapist. Olnuks Poltoranin terve kui purikas, veetnuks Veerpalu tänase päeva hoopis Soomemaal.  

Algselt pidi täna toimuma ka 44. Tartu suusamaraton, kuid ilmataadi karm käsi keeras selle variandi tuksi. Kui olud lubanuks, kas suusasõbrad oleks täna Veerpalu hoopis noil radadel näinud? 

"Ei oska nii öelda. Kui oleks vaba olnud ja saanud, siis võib-olla oleks isegi läinud,“ ütles Veerpalu.

Pärnumaal, Võiste metsade vahel valitsenud suusaolusid nimetas Veerpalu headeks. "Võib-olla libisemistingimused polnud kõige paremad, aga pigem selle tõttu, et värsket lund sadas," kirjeldas Veerpalu. "Aga nulli-pluss ühe kraadi juures ongi kehv libisemine. Rajad olid hästi ette valmistatud. Seal on palju kunstlund, arvan, et seal saab kevadel tükk aega suusatada.“

Kas Veerpalul on tänavu veel plaanis kuskil starti tulla? „Lähiajal ei ole vaba momenti, et tulla. Võib-olla päris kevadel,“ lausus ta.

Eesti murdmaasuusatajate hooaeg pole tänavu üleliia rõõmu pakkunud. MK-sarja ainuke punktikoht pärineb lõppevast nädalavahetusest, kui Peeter Kümmel lõpetas vabatehnikasprindi 22. kohaga.

Millise pilguga kahekordne olümpiavõitja eestlaste hooaega on jälginud? „Ei ole jah kõige paremini läinud, aga eks kõik üritavad parimat," vastas Veerpalu.

"Sel aastal ei ole väga häid sõite tulnud. Eks tasemevahe on suur. Tingimused, kus meie sportlased harjutavad on ikkagi kehvemad ja võimalused on väiksemad,“ lisas ta.

Mida meie mehed peaks parandama, et regulaarselt punktikohale jõuda? „Ühte asja, mida parandada, on raske kohe öelda. Eks mitmeid erinevaid asju, ma arvan."