Eesti epeenaiskond Julia Beljajeva, Kristina Kuusk, ­Erika Kirpu ja Irina Embrich.Foto: Stanislav Moshkov
Vehklemine
23. veebruar 2016, 06:01

Epeenaiskonna peatreener Kaido Kaaberma: kas maadlejad ka kardavad, et mõni eestlane on veel tugevam kui Epp Mäe? (4)

Irina Embrich, Erika Kirpu ja Julia Beljajeva. Nemad esindavad Eestit augustikuus Rio de Janeiro olümpiamängudel epeevehklemises. Nii individuaalselt kui naiskonnana. Võistkonna varuvehklejana sõidab Brasiiliasse Kristina Kuusk.

Säärase otsuse tegi vehklemisliidu juhatus naiskonna olümpiale tüürinud peatreener Kaido Kaaberma ettepanekul eile õhtul toimunud koosolekul. Koondise lukkulöömise poolt oli seitse ja vastu üks juhatuse liige.

Ainsana ei soovinud peaaegu pool aastat enne tiitlivõistlust sotte selgeks saada treener Helen Nelis-Naukas, kelle õpilastest sõidab seega Riosse vaid Kuusk. Koju jääb Katrina Lehis, kes saavutas mullu MMil kuuenda koha ning paikneb maailma edetabelis eestlannadest Embrichi järel teisel kohal.

Ent olümpiat silmas pidades ei maksnud see midagi, sest naiskonda pääsesid Eesti edetabeli kaks esimest (Embrich ja Kirpu) ning kaks peatreener Kaaberma vabal valikul.

Peatreener Kaido Kaaberma ja vehklejannad. Foto: LAURA OKS

„Eesti reitingusse punkte andvaid võistlusi tuleb veel kümme või üle selle. Kui me seda otsust poleks teinud, oleks hakanud üks reisimine ja reitingupunktide tagaajamine pihta,“ selgitas Kaaberma mõnikümmend minutit pärast koosoleku lõppu. „Selles suhtes on normaalne, et need, kes olümpiakoha ära tõid sinna ka sõidavad.“

Küsimus, kas endine tippvehkleja ei karda, et jõujooned võivad vahepeal muutuda, ärritas Kaabermad. „Ma ei tea, kas maadlejad ka võib-olla kardavad, et mõni eestlane on veel tugevam kui Epp Mäe,“ vastas ta. „Naiskond saavutab olümpiakoha ja siis hakkame veel vaatama, kes on tugevam, kes nõrgem ning jäämegi selle üle vaidlema ja kaklema.“

Nii-öelda kompromisslahendusena otsustas juhatus peasekretär Jüri Salmi sõnul jätta lahtiseks juunikuise EM-koondise. Täpsemalt individuaalvõistlusel osaleva nimekirja. Naiskonda mõistagi ei muudeta.

Nelis-Naukast ei õnnestunud eile õhtul telefonitsi tabada ning Lehis keeldus viisakalt kommentaaridest.