Kristjan Ilves, pronksmees.Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
26. veebruar 2016, 10:16

Kristjan Ilves: mullu tundsin MMil medalist rohkem rõõmu!

Viimast aastat juunioride klassis võistelnud kahevõistleja Kristjan Ilves sai MMilt karjääri kolmanda pronksmedali ega osanud enam rõõmustada. "Ülevoolavat tunnet pole," rääkis ta. "Medal on medal, aga arvestades sõidu käiku, võiks mul kuld olla."

Ilves läks Rumeenias Rasnovis 5 km pikkusele suusadistantsile liidrina, sekund hiljem pääses rajale tšehh Tomas Portyk ja 12 sekundi möödudes sakslane Terence Weber. Kulla napsas tšehh, eestlane kaotas talle 5,4 ja hõbedamehele vaid 0,3 sekundiga.

"Tšehh libises lõpus natuke eest ära, mul õnnestus sakslasest mööda saada," kirjeldas Ilves finišiheitlust. "Laskumisel puhus hirmus vastutuul, sakslane tuli selja tagant välja ja möödus. Lõpus üritasin, ent kümme sentimeetrit jäi hõbedast puudu."

Ilvesel kangastus silme ette mulluse MMi lõpplahendus. "Siis võtsin mina Portykilt pronksi ära," meenutas 19aastane sportlane. "Lõpuga ei tohiks talle kaotada, aga ta on päris kõva kannataja."

Ühtlasi tunnistas Ilves, et pronks jättis hinge kripeldama. "Eelmisel aastal tundsin MMil medalist rohkem rõõmu!" mõtiskles ta. "Tänavu pettusin, et esimeselt võistluselt medalit ei saanud. Jah, sel päeval oli enesetunne väga vilets, rada hull ja suuski ei saanud ka libisema. Ometi lootsin medalit."

Ilves on nõutu, kui mõtleb lõppevale hooajale. "Haigused rikkusid MMi ettevalmistuse ära, ei saanud korralikku suusatrenni teha," avaldas ta. "Ei teagi, kuidas tulevikus käituda, et tagasilöökidest hoiduda. Enda arust tegin kõik õigesti. Ma ei liikunud rahvarohketes kohtades, aga ikka tuli kõhuviirus külge."

Ilvese treener Tambet Pikkor oli õpilase etteaste järel rõõmsas tujus. "Mul on hea meel, et saime medali, mille järele siia tulime," rääkis ta. "Seda oli väga vaja."

Juhendajale meeldis, et Ilves suutis suusarajal pingutada. Kaks päeva varem oli ta 10 km distantsil langenud esimeselt kohalt seitsmendaks. "Täna oli sõit juba sõidu moodi," arutles Pikkor. "Uuel aastal on Kristjani suusatamine olnud nagu Bingo loto – kunagi ei tea, kuidas läheb."

Treeneri kinnitusel oli MMi eelne Ramsau laager edukas. "Seal saime teha kolm korralikku hüppetrenni," märkis Pikkor. "Iga päevaga muutus seis üha paremaks, Rumeeniasse tulime hea tujuga."

Kas neli korda juunioride MMil osalenud ja kokku kolm pronksi võitnud Ilvest võib nimetada pronksmeheks? "Noorteiga oli selline, kuid üldiselt läks hästi," muheles Pikkor. "Nüüd algab meesteklass. Loodame, et seal õnnestub tal veel paremini esineda. Natuke tuleb luudele liha peale kasvatada."