Eri KlasFoto: Eesti Olümpiakomitee
Olümpia
27. veebruar 2016, 14:40

Eesti olümpia- ja spordipere jääb mäletama maestro Eri Klasi kui suurmeistrit

Ööl vastu reedet suri 76aastaselt dirigent Eri Klas, keda jääb teiste hulgas mälestama ka Eesti Olümpiakomitee. Õhtuleht avaldab EOK järelhüüde täismahus.

"Eesti on kaotanud ühe oma suurkuju, maestro Eri Klasi. Eesti spordirahvas on sügavas leinas koos terve Eestiga.

Maestro Eri Klasi jäädakse meenutama kui meest, kelle iga randmeliigutus tekitas võnkeid. Eri Klas oli dirigent nii muusikas kui ka elus. Ta juhatas näiliselt kergelt kokku kõlama erinevaid muusikariistu, päriselus õpetas inimesi leidma ja hindama väärtusi.

Eri Klas oli hingelt spordimees. Seda kinnitab tema aastate pikkune püsiv kiindumus oma nooruspõlve lemmikspordiala, poksi vastu. Väga sageli võrdles maestro Klas elus hakkama saamist, soovitud eesmärgile jõudmist, oskust pingutada, oma kogemusega, mida õppis ta nooruses sporti tehes.

Eri Klas oli Eesti olümpialiikumise üks taasloojatest. Eesti Olümpiakomitee taasasutaja liikmena tegutses ta alati spordi, kui eneseväljenduse, tervise hoidmise ja ka rahvusliku identiteedi kujundaja rolli tugevdamise nimel.

Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli sõnul oli sport Eri Klasi jaoks kunsti vorm ja sealsamas ka kirglik huvi, mille osas ei jäänud ta kunagi ükskõikseks.

"Suhtlusest Eriga jään ikka meenutama, et ta oli alati väga osavõtlik ja kui ta tundis, et peab oma sõna sekka ütlema, siis andis ta oma ideedest ja mõtetest alati kindlasti ka teada. Selleks võis olla suurem mure Eesti spordi ja sportlaste pärast, mille käsitlused kujunesid alati pikemateks mõttevahetusteks.

Samas, teinekord oli Eri tehtud telefonikõne sisuks ka lihtne teadaanne, et lähen Kadriorgu spordivõistlust vaatama. Seda kõike tegi ta ikka selleks, et olla kursis spordis toimuvaga ja aidata Eesti spordivankrit edasi mäkke lükata. Eri Klas oli alati detailideni kursis Eesti spordi argipäevaga.

Ta ei olnud kade jagama tunnustust ja kiitust, kui selleks võimalus oli ja samamoodi viitas ta puudustele või võimalusele teha paremini, kui märkas vajakajäämisi," kirjeldas Eri Klasi tegutsemist spordirindel Seli ja lisas:

"Tänan Eri Klasi Eesti spordi arengusse antud olulise panuse eest! Ta oli taasiseseisvunud Eesti riigi olümpialiikumise üks käivitajatest ja oli Eesti spordi arendaja viimased 25 aastat. Eri Klas oli Eesti spordi suurmeister!""